Na hlavný obsah

Morawiecki: Skonfiškované majetky Rusov by mali ísť na obnovu Ukrajiny

Ubezpečil, že Poľsko pomôže všetkým, ktorí to potrebujú. 

Morawiecki: Skonfiškované majetky Rusov by mali ísť na obnovu Ukrajiny
Na snímke poľský premiér Mateusz Morawiecki. Foto: TASR/AP

Zmrazené a skonfiškované majetky Rusov by sa mali použiť na vytvorenie fondu na obnovu Ukrajiny, vyhlásil v pondelok (14. 3.) poľský premiér Mateusz Morawiecki. TASR správu prevzala z agentúry PAP.

Morawiecki pre PAP povedal, že ruské majetky boli vybudované na krvi nevinných obetí a mali by poslúžiť na obnovu suverénnej Ukrajiny.

Premiér to uviedol po stretnutí s premiérmi Litvy a Ukrajiny. Tieto tri krajiny tvoria takzvaný Lublinský trojuholník. Ide o trojstrannú platformu pre politickú, hospodársku, kultúrnu a sociálnu spoluprácu medzi Litvou, Poľskom a Ukrajinou, ktorej cieľom je podpora integrácie Ukrajiny do EÚ.

Stretnutie sa konalo vo varšavskom Kráľovskom paláci a bolo venované vojne a podpore Ukrajiny.

Ako povedal Morawiecki, tieto tri krajiny pred 30 rokmi znovu dosiahli nezávislosť. „Chceli sme a chceme spolupracovať mierumilovne, spolupracovať medzi sebou a so všetkými našimi východnými susedmi,“ povedal.

„Máme iba takéto zámery. Ak však niekto brutálne vtrhne do našich domovov – ničí, rabuje, vraždí a znásilňuje, potom sme odhodlaní urobiť všetko pre to, aby sme voči tomuto barbarstvu zasiahli,“ vyhlásil.

Vyzval na ďalšie sankcie

Poľský premiér zdôraznil, že hoci Ukrajina nie je súčasťou Európskej únie, je „v srdci Európy a v srdciach stoviek, miliónov občanov“.

„Je to veľmi dôležité, pretože my urobíme pre Ukrajinu všetko, aby sa pripravili náležité procedúry, ktoré privedú Ukrajinu bližšie k členstvu v Európskej únii,“ pokračoval Morawiecki a dodal, že je mimoriadne dôležité dať Ukrajincom nádej na obnovu a na budúcnosť.

Morawiecki povedal, že nádej je potrebné podporiť aj „obrovským fondom vytvoreným na základe zmrazeného a zhabaného ruského majetku“.

S Ruskom podľa Morawieckého už nebude možné robiť obchody a podnikať ako predtým, keď Západ žil falošnou nádejou, že sa Rusko a jeho vládca Vladimir Putin zmení.

Vyzval na uvalenie sankcií na tovar s vojenským využitím a na zhabanie všetkého majetku ruského štátu a ruských oligarchov. Súčasne ubezpečil, že Poľsko pomôže všetkým, ktorí pomoc potrebujú. Do Poľska utieklo z Ukrajiny už 1,76 milióna ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet