Na hlavný obsah

Vzdušný priestor nad Slovenskom sa môže obmedziť pre civilné lety

Rozhodla o tom vláda.

Vzdušný priestor nad Slovenskom sa môže obmedziť pre civilné lety
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Slovenský vzdušný priestor a jeho využívanie sa môže v súvislosti s vojnou na Ukrajine obmedziť pre civilné lety. Rozhodla o tom v stredu (16. 3.) vláda. Vzhľadom na rýchlo meniacu sa situáciu na Ukrajine nateraz nie je zrejmé, o aké obmedzenia by malo presne ísť.

Obmedzenie vzdušného priestoru by malo zahŕňať „najmä zriadenie dočasne obmedzených alebo vyhradených priestorov na účely plnenia úloh ochrany a obrany vzdušného priestoru SR.“ Uviedlo to ministerstvo obrany.

„V týchto priestoroch sa po ich aktivácii bude vykonávať vojenská letecká prevádzka plniaca čiastkové i komplexné misie (spravidla prelety územia SR), ktorú budú realizovať lietadlá vrátane bezpilotných prostriedkov členských štátov NATO. Týmto strojom nemôžu poskytnúť letové prevádzkové služby civilným poskytovateľom leteckých navigačných služieb,“ informoval rezort obrany

V týchto priestoroch bude lety riadiť ministerstvo obrany. „Vzhľadom na charakter týchto priestorov, tieto priestory navrhneme s úmyslom nadväzovať na letové koridory z krajín susediacich so SR,“ doplnilo ministerstvo.

NATO pre vojnu na Ukrajine aktivovalo krízové opatrenia v rámci aliančného systému reakcie na krízové situácie. To si na Slovensku žiada koordinovanie medzi vojenskými a civilnými poskytovateľmi leteckých navigačných služieb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko