Na hlavný obsah

Uznania sa mu dostalo až po smrti. Autor románu Červený a čierny zomrel pred 180 rokmi

Stendhal sa pohyboval na pomedzí romantizmu a realizmu.

Uznania sa mu dostalo až po smrti. Autor románu Červený a čierny zomrel pred 180 rokmi
Na snímke francúzsky spisovateľ Stendhal. Foto: wikimedia commons

Stendhalova tvorba za jeho života nebola oceňovaná. Vyhľadávanými sa jeho romány stali až v druhej polovici 19. storočia. Vo svojich dielach sa pohyboval na pomedzí romantizmu a realizmu.

Francúzsky spisovateľ Stendhal, vlastným menom Marie-Henri Beyle je autorom slávnych románov ako napríklad Červený a čierny alebo Kartúza parmská. Zomrel pred 180 rokmi.

Verne vykreslil spoločenské pomery, jeho hrdinovia boli v konflikte s pokryteckou morálkou a nemohli uskutočňovať svoje sny.

Stendhal sa narodil 23. januára 1783 vo francúzskom Grenobli ako Marie-Henri Beyle. Vyrastal v rodine s prísnym otcom, matka mu zomrela, keď bol ešte dieťaťom.

Bol stúpencom Napoleona

Aby sa vymanil spod vplyvu otca, odišiel študovať do francúzskej metropoly Paríža, zaujímal sa o matematiku a literatúru. Mladík bol veľkým stúpencom Napoleona, nadšenie ho doviedlo až na bojové pole. V roku 1800 vstúpil do armády, bojoval v Nemecku, Taliansku a Rusku.

O štyri roky neskôr opustil Francúzsko, začal žiť v Taliansku. V krajine, ktorá si získala jeho náklonnosť, zažil niekoľko ľúbostných vzťahov. Tu napísal aj prvotinu, cestopis Rome, Naples et Florence en 1817 vydanú v roku 1817 pod pseudonymom Stendhal.

V roku 1821 musel Taliansko opustiť, vrátil sa do Paríža a včlenil sa do jeho intelektuálnej spoločnosti. V roku 1822 vydal esejistickú knihu De l’amour (O láske). Jeho ďalšie dielo Racine et Shakespeare (vyšlo v rokoch 1823 a 1825) bolo jedným z prvých manifestov romantizmu, ktoré sa objavili vo Francúzsku.

V Paríži napísal svoj najznámejší román

Z tohto Stendhalovho parížskeho obdobia pochádza aj jeho najznámejší román Červený a čierny (Le Rouge et le noir, 1830).

Od roku 1830 pôsobil na Apeninskom polostrove ako vyslanec Francúzska v Pápežskom štáte (dnešný Vatikán). Tu sa cítil osamotený, rozptýlenie nachádzal v Ríme.

Jeho najlepšie diela ostali nedokončené

Začal pracovať na dielach Souvenirs d’égotisme (1892) a Vie de Henri Brulard (1890) ako aj na autobiografii nazvanej Lucien Leuwen (1894). Všetky tieto práce ostali nedokončené, vyšli po jeho smrti a pokladajú sa za jeho najlepšie diela.

V slovenčine vyšli ako Život Henryho Brularda Novely a Lucien Leuwen. Z roku 1839 pochádza Stendhalov druhý majstrovský román La Chartreuse de Parme (Kartúza parmská).

Ďalší román Lamiel však Stendhal už nestihol dokončiť, zomrel 23. marca 1842 v Paríži vo veku 59 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet