Na hlavný obsah

Stretnutie Putina a Zelenského je kľúčové pre mier, mieni Podoľak

Ukrajina podľa neho neustupuje zo svojej pozície.

Stretnutie Putina a Zelenského je kľúčové pre mier, mieni Podoľak
Na snímke Mychajlo Podoľak, poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a člen ukrajinskej vyjednávacej delegácie. Foto: TASR/AP

Stretnutie ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského s ruským prezidentom Vladimirom Putinom je kľúčové pre nastolenie mieru na Ukrajine, povedal v rozhovore s ukrajinskou službou BBC poradca kancelárie ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak.

Odhadnúť, kedy by sa toto stretnutie mohlo uskutočniť, však tento ukrajinský vyjednávač nechcel. Pri rokovaniach, v ktorých nepretržite v online režime rokujú pracovné skupiny oboch krajín, podľa neho Ukrajina nerobí ústupky ohľadom svojej územnej celistvosti.

„Akékoľvek zásadné rozhodnutia sa môžu prijať len na schôdzke prezidentov Ruska a Ukrajiny,“ povedal Podoľak. „Stretnutie je kľúčové pre nastolenie mieru,“ zdôraznil. Summit prezidentov sa podľa neho pripravuje. Pracovné skupiny, ktoré sa zúčastňujú na ukrajinsko-ruských rokovaniach, musia ale najprv dôjsť k „predbežným“ dokumentom.

Ukrajina neustupuje z pozícií

„Pozíciu Ukrajiny verejne vyjadril prezident Zelenskyj – územná celistvosť a suverenita sú pre nás kľúčovými hodnotami, bodka,“ podčiarkol Podoľak.

Moskva podľa skoršieho oznámenia hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova okrem iného žiada, aby Kyjev uznal, že polostrov Krym patrí Rusku, a priznal tiež nezávislosť dvom samozvaným republikám – Doneckej a Luhanskej.

Tie v roku 2014 na východe Ukrajiny vyhlásili proruskí separatisti. Okrem toho Rusko požaduje takzvaný neutrálny status Ukrajiny, teda garanciu, že krajina nebude usilovať o vstup do NATO.

Podoľak v rozhovore vysvetlil, že súčasné rokovania ruských a ukrajinských zástupcov majú zložitú štruktúru. Do procesu je zapojená samotná skupina vyjednávačov, ako aj ďalšie rôzne skupiny.

„Politickí poradcovia fungujú ako konzultanti. Okrem toho existujú právne skupiny, ktoré musia všetko overovať. Potom existujú ešte poradné skupiny, ktoré analyzujú, ako to (dohodnuté) bude vnímať ukrajinská spoločnosť,“ načrtol Podoľak.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet