Na hlavný obsah

Utečenci z Ukrajiny sa môžu na Slovensku zaočkovať proti koronavírusu

Koľkí z nich už sú zaočkovaní, štát nevie.

Utečenci z Ukrajiny sa môžu na Slovensku zaočkovať proti koronavírusu
Očkovanie proti covidu. Foto: TASR/AP

Očkovanie proti koronavírusu je na Slovensku dostupné pre všetkých občanov Ukrajiny, ktorí sa aktuálne nachádzajú na slovenskom území vrátane vojnových utečencov.

Ako Slováci, tak aj Ukrajinci majú očkovanie bezplatné. Spravodajský web RTVS o tom informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

„Rozdiel je iba v tom, aké identifikačné číslo zadajú pri registrácii a v type dokladu, ktorým sa preukážu pred očkovaním,“ priblížila hovorkyňa.

Koľkí ľudia z Ukrajiny, ktorí prichádzajú na Slovensko, sú už proti koronavírusu zaočkovaní či koľkých zaočkovali po príchode cez hranice, ministerstvo nevie. „Špeciálne štatistiky v súvislosti s počtom zaočkovaných utečencov z UA v tejto chvíli neevidujeme,“ konštatovala Eliášová.

Môžu využiť aj očkovanie bez registrácie

Pripomenula, že deti a mládež do 17 rokov na Slovensku očkujú vakcínou Comirnaty od konzorcia Pfizer/BioNTech. Ľudia starší ako 17 rokov môžu dostať okrem tejto vakcíny aj očkovacie látky od Moderny, Novavaxu a jednodávkovú látku Janssen od spoločnosti Johnson & Johnson.

Každý, kto má záujem o očkovanie, sa môže zaregistrovať prostredníctvom formulára na webe korona.gov.sk. Ukrajinci môžu využiť aj očkovanie bez registrácie. Zoznam miest, kde sa dá takto zaočkovať, zverejnil rezort zdravotníctva na svojom webe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko