Na hlavný obsah

Demänovskej Doline sa osvedčila ekodoprava. Chce aj vodíkový autobus, problém je s tankovaním

Ekodoprave predchádzala petícia.

V Demänovskej Doline majú za sebou prvú sezónu so zelenou dopravou. Naftové skibusy doplnil elektrický. Obec tvrdí, že sa osvedčil a chce k nim pridať aj autobus na vodíkový pohon. Nemá však kde tankovať.

Zavedeniu ekologickejšej dopravy pod Chopkom predchádzala petícia, ktorú podpísalo viac ako 113 000 ľudí. V nej žiadali systémové riešenia zelenej dopravy v národnom parku. Obec zareagovala a kúpila elektrobus.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Ideme dole kopcom a elektrický autobus má pridanú hodnotu v tom, že dole kopcom rekuperuje energiu. Keď ideme hore, míňa 17 percent, a keď ideme dole, vie rekuperovať späť 9 percent,“ spresnil János Onódi, riaditeľ, Mobility & Innovation Production.

Za tri mesiace previezol viac ako 30 000 pasažierov. Obec motivovala turistov zmenou parkovného. Lyžiari, ktorí parkovali bližšie k stredisku, platili viac.

„Docielili sme vlastne jednu hlavnú vec, že sme tých ľudí donútili stáť na záchytnom parkovisku a odvoz tým autobusom bol na lyžiarske stredisko zdarma,“ vysvetlil Richard Bros, zastupujúci starosta Demänovskej Doliny.

Obec Demänovská Dolina chce ekologickú dopravu rozšíriť aj o vodíkový autobus. Problémom však je, že momentálne ho nemá kde tankovať. Najbližšie stanice na tankovanie sú v Trnave, v Bratislave alebo v Budapešti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny