Na hlavný obsah

UEFA mení finančné pravidlá, obmedzí výdavky na mzdy či prestupy

Kluby budú môcť na platy vynaložiť najviac 70 % z výnosov.

UEFA mení finančné pravidlá, obmedzí výdavky na mzdy či prestupy
Prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Aleksander Čeferin. Foto: TASR/AP

Európska futbalová únia (UEFA) odsúhlasila na štvrtkovom (7. 4.) zasadnutí exekutívy nové pravidlá, ktoré nahradia doterajšiu finančnú fair play (FFP). Klubom umožnia ísť do väčšieho mínusu, obmedzia však výdavky na mzdy a prestupy.

UEFA sa rozhodla prekopať FFP, ktorá platila od roku 2010 a nemala taký dosah na štátmi dotované kluby ako Manchester City či Paríž St. Germain.

„Najväčšia novinka je zavedenie pravidla limitujúceho náklady na hráčsky káder. Vďaka nemu lepšie ustrážime výšku platov a prestupové čiastky,“ povedal prezident UEFA Aleksander Čeferin pre agentúru AFP.

Konkrétne čiastky a percentá

Kluby budú môcť byť v strate 60 miliónov eur za tri roky v porovnaní so súčasnými 30 miliónmi. Ak pôjde o klub v „dobrej finančnej kondícii“, povolia debet 90 miliónov eur.

UEFA nedokáže zaviesť jednotný platový strop známy zo severoamerického profesionálneho športu, keďže združuje 55 národných zväzov, viac než 1 000 klubov a musí dodržiavať aj zákony Európskej únie a členských štátov.

Klubom však od sezóny 2025/2026 umožní míňať na platy hráčov, členov realizačného tímu, prestupy a provízie pre agentov maximálne 70 % výnosov. Strop bude klesať postupne, ako budú vypršiavať už uzavreté kontrakty.

V ročníku 2023/2024 to bude 90 %, v nasledujúcej sezóne 80 %, následne 70 %. „Porušenie pravidiel vyústi do finančných a športových sankcií,“ dodal Čeferin. Tresty budú zahŕňať zákaz nakupovania hráčov, preradenie z jednej európskej súťaže do nižšej či odrátanie bodov v Lige majstrov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport