Na hlavný obsah

Systém výkupu PET fliaš a plechoviek nestíha, obaly sa hromadia u obchodníkov

Zber muselo povinne zaviesť 1 100 prevádzok.

Systém výkupu PET fliaš a plechoviek, za ktoré si Slováci platia zálohy, nestíha. Po vyše troch mesiacoch od spustenia sa obaly hromadia v skladoch obchodníkov.

Zber fliaš a plechoviek muselo povinne zaviesť 1 100 prevádzok. V súčasnosti je odberných miest, vrátane tých, ktoré sa zapojili dobrovoľne, až 2 300. Ľudia prinášajú do obchodov plné vrecia obalov. Najviac cez víkend. Zdá sa, že záujem o zálohovanie prekonal očakávania.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Zákazníci toto až tak nepociťujú, pretože tieto obaly sa hromadia v zázemí. Problémom je, že už to máme ako výčitku v zápisoch od regionálnych veterinárnych a potravinových správ. Pretože je to v podstate odpad, ktorý máme v skladových priestoroch,“ vysvetlil predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič.

„Pre priblíženie, malá predajňa nahlási možno dve či tri vrecia, ale medzitým sa tam nazbiera 13 až 15 vriec, ktoré nezoberú naraz, ale zoberú len tie, ktoré boli zahlásené do systému. Čiže toto treba spružniť a treba, aby autá odvážali všetko, čo je na predajniach,“ povedala prezidentka Zväzu obchodu SR Nadežda Machútová.

Správca zálohového systému už o problémoch vie a mení logistiku. V hre sú sobotné aj mimoriadne zvozy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko