Na hlavný obsah

Slovensko žiada o prvých takmer 460 miliónov eur z plánu obnovy

Splnilo všetky potrebné míľniky.

Slovensko žiada o prvých takmer 460 miliónov eur z plánu obnovy
Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO). Foto: TASR

Slovensko žiada o prvé peniaze z plánu obnovy, konkrétne o platbu vo výške 458 miliónov eur. Všetkých 14 míľnikov, ktoré k tomu boli potrebné, sa podarilo splniť. V piatok (29. 4.) to oznámil premiér Eduard Heger (OĽANO).

Slovensko si podáva žiadosť ako 7. krajina v poradí. Ak bude vyjadrenie Európskej rady kladné, peniaze pritečú do troch mesiacov. Uviedla to riaditeľka Sekcie plánu obnovy na Úrade vlády SR Lívia Vašáková.

„Európska komisia má 2 mesiace na posúdenie žiadosti. Toto posúdenie potom posunie na Európsku radu, aby sa k tomu vyjadrila, takže po troch mesiacoch, ak bude vyjadrenie kladné, na Slovensko prídu peniaze,“ skonštatovala Vašáková.

Pripomenula, že ide o prvú platbu z desiatich v rámci plánu obnovy. Slovensko plánuje v druhej polovici tohto roka podať ešte jednu žiadosť vo výške 815 miliónov eur.

Míľniky pripravovalo viacero ministerstiev. Ide napr. o reformu súdnictva, príprava rozvoja ekologických druhov dopravy či prechod k zeleným energiám. Míľniky sa týkali aj rezortov vnútra či financií.

„Plán sa zameriava na päť hlavných priorít: zelená ekonomika; vzdelávanie; veda, výskum a inovácie; zdravie; efektívna verejná správa a digitalizácia. Kladie dôraz na udržateľnosť, zdravé životné prostredie, inklúziu vo vzdelávaní, modernú zdravotnú starostlivosť, zlepšenie podnikateľského prostredia, ako aj zdravé verejné financie,“ uviedol tlačový odbor Úradu vlády SR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko