Na hlavný obsah

Inflácia v eurozóne zrýchlila na rekordnú hodnotu, HDP medziročne vzrástol

Hodnota inflácie predstavovala 7,5 percenta.

Inflácia v eurozóne zrýchlila na rekordnú hodnotu, HDP medziročne vzrástol
(Ilustračné foto) Foto: RTVS

Inflácia v eurozóne sa v apríli zrýchlila a dostala sa na nový rekord. Index spotrebiteľských cien medziročne stúpol o 7,5 % po náraste o 7,4 % v marci.

Ekonomika eurozóny zase v prvom kvartáli v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom vzrástla o 0,2 %. V rámci celej Európskej únie (EÚ) o 0,4 % po +0,3 %, respektíve o +0,5 % v posledných troch mesiacoch 2021.

V medziročnom porovnaní hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny expandoval o 5 % a EÚ o 5,2 % po +4,7 %, respektíve +4,9 %. Uviedol to v piatok (29. 4.) európsky štatistický úrad Eurostat vo svojom rýchlom odhade.

Hlavnou príčinou sú energie

Motorom inflácie zostáva prudké zdražovanie energií, ktorých ceny v apríli vyskočili o 38 % (v marci +44,4 %). Ceny potravín, alkoholu a tabaku vzrástli o 6,4 % (+5 %), priemyselných tovarov mimo energií o 3,8 % (+3,4 %) a služieb o 3,3 % (+2,7 %).

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v eurozóne v apríli zvýšili o 0,6 %.

Nemecko sa tesne vyhlo recesii

Z veľkých ekonomík eurozóny Taliansko zaznamenalo kontrakciu, Francúzsko stagnáciu a Španielsko slabší než očakávaný rast. Najväčšia európska ekonomika – Nemecko – sa len tesne vyhla recesii, keď si HDP polepšil o 0,2 %.

Spomedzi členských štátov EÚ, pre ktoré mal Eurostat k dispozícii údaje, zaznamenalo najprudší medzikvartálny rast Portugalsko (+2,6 %). Nasledovalo ho Rakúsko (+2,5 %) a Lotyšsko (+2,1 %). Naopak, HDP klesol vo Švédsku (-0,4 %) a Taliansku (-0,2 %).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika