Na hlavný obsah

Na Ukrajine hľadajú riešenie proti zneužívaniu humanitárnej pomoci

Cieľom je obmedziť aj humanitárnu turistiku.

Cieľom utorkových (3. 5.) večerných ruských útokov je aj narušenie dopravných uzlov, cez ktoré na Ukrajinu prúdi humanitárna pomoc. Naopak, zabrániť jej zneužívaniu na slovenských východných hraniciach, by mohli aj budúce centrá na zakarpatskej Ukrajine. Obmedzila by sa aj takzvaná humanitárna turistika.

Konkrétny príklad zneužívania humanitárnej pomoci v praxi vyzerá nasledovne: Jeden človek prejde ukrajinsko-slovenskou hranicou aj trikrát do týždňa a každý raz túto pomoc využije.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

O zastavení práve takejto humanitárnej turistiky rokovali v Užhorode. Riešením by bolo vytvorenie centra humanitárnej pomoci na ukrajinskej strane. Po úvodnej rozprave prerušil rokovanie výstražný poplach sirén a rokovanie sa presunulo na bezpečné miesto – mimo vládnej budovy.

„Dôležité je nájsť na ukrajinskej strane autoritu, ktorá by mohla byť takým komunikačným centrom, aby sme mali partnera na ukrajinskej strane, ktorý bude distribuovať adresne humanitárnu pomoc. Zároveň budú miestom, kde dostanú ľudia informácie,“ vysvetlil splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ján Hero.

Pomoc na ukrajinskom území

„Chceme začať organizovať humanitárnu pomoc na našom ukrajinskom území. Aby ľudia, ktorí nemajú pasy a potrebné dokumenty taktiež dostali potrebnú humanitárnu pomoc,“ dodal prvý zástupca gubernátora Užhorodu Miroslav Bilecky.

„Ľudia doma nemajú prácu, a keď nemajú prácu, nemajú peniaze. A keď nemajú peniaze, nemajú jedlo. To je problém pre 70% Rómov, ktorí tu žijú. Títo ľudia chodia na Slovensko za humanitárnou pomocou,“ povedal poslanec užhorodského zboru Miroslav Horvát.

Jedným z miest, kde by mohla byť presunutá humanitárna pomoc, je centrum pri Užhorode, kde je aktuálne 86 vojnových utečencov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet