Na hlavný obsah

Na Odesu v sobotu padlo 6 ruských rakiet

Zničili nábytkársku fabriku, poškodili letisko.

Juhoukrajinské prístavné mesto Odesa v sobotu (7. 5.) zasiahlo šesť rakiet, ktoré vypálila ruská armáda. Podľa agentúry Reuters to uviedlo južné veliteľstvo ukrajinských síl.

Podľa neho štyri rakety dopadli na fabriku na výrobu nábytku v obytnej štvrti a ďalšie dve na letisko. Či si útok vyžiadal nejaké obete, zatiaľ nie je jasné.

„Štyri rakety zasiahli súkromný podnik na výrobu nábytku. Tlaková vlna a trosky poškodili výškové budovy v okolí,“ napísalo južné veliteľstvo.

„Ďalšie dve rakety zasiahli už skôr poškodenú letovú a pristávaciu dráhu a letové riadiace stredisko odeského letiska. Na mieste zásahu pracujú záchranári, experti na likvidáciu výbušnín a vyšetrovacie tímy. Požiar na ploche asi 900 metrov štvorcových sa podarilo zlikvidovať. Odpratávajú sa sutiny,“ dodalo veliteľstvo.

Ruské útoky na významný čiernomorský prístav hlásili aj v minulosti. Pri aprílovom útoku raketa zasiahla štartovaciu dráhu odeského letiska. Útok z 2. mája si podľa oblastného gubernátora vyžiadal materiálne škody i obete.

Ostreľujú aj ďalšie oblasti

Kyjevský server The Kyiv Independent tiež informoval o dvoch mŕtvych a deviatich zranených pri ruskom raketovom útoku na Kosťantinivku v Doneckej oblasti. V budove tamojšej strednej školy začalo horieť a na miesto prišli záchranári.

Ďalší ruský raketový útok hlásili zo Sumskej oblasti. Rusi zasiahli podľa miestneho guvernéra Dmytra Žyvyckého obce Myropilske a Chotin a zranený je jeden pohraničník. Informáciu nemožno nezávisle potvrdiť. Ruská armáda sa po počiatočnom postupe zo Sumskej oblasti stiahla v apríli.

V Chersonskej oblasti, ktorú dobyli v marci, podľa The Kyiv Independent Rusi začali robiť čistky. Zástupca šéfa tamojšej správy Jurij Sobolevskyj povedal, že sa Rusi zbavujú ľudí, ktorých považujú za „ohrozenie okupačného režimu“. V oblasti podľa neho pokračujú prehliadky a únosy.

Ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová povedala, že Rusko chce vydať Ukrajincom v okupovanej Chersonskej oblasti ruské občianstvo a zaviesť rubeľ.

Oblasť sa má tiež vrátiť k znaku z doby ruského cárskeho režimu. Podľa Denisovovej sú ľudia, ktorí s okupáciou nesúhlasia, vystavení mučeniu – v celách, kde sa mučia, je podľa nej teraz na 500 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet