Na hlavný obsah

Prvá dáma USA sa na Ukrajine stretla so Zelenského manželkou

Na Ukrajine mala byť asi dve hodiny.

Prvá dáma USA sa na Ukrajine stretla so Zelenského manželkou
Na snímke prvá dáma USA Jill Bidenová (vľavo) dostáva kvety od Oleny Zelenskej, manželky ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského pred školou v Užhorode. Foto: TASR/AP

Americká prvá dáma Jill Bidenová dnes nečakane navštívila Ukrajinu. V Užhorode, ktorý leží pri hraniciach so Slovenskom, sa zišla s Olenou Zelenskou, manželkou ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Informovala o tom agentúra AP. Na ukrajinskom území podľa informácií novinárov z jej sprievodu pobudla Bidenová približne dve hodiny.

Podľa ukrajinských médií bolo stretnutie s Jill Bidenovou prvou príležitosťou, kedy sa manželka prezidenta Zelenského objavila na verejnosti od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára. Olena Zelenská Bidenová privítala pred jednou zo škôl v Užhorode, kde sú umiestnení utečenci z bojmi zasiahnutých častí Ukrajiny, napísal spravodajský server RBK Ukrajina.

Ide o výrazné gesto podpory

„Chcela som prísť na Deň matiek,“ povedala manželka amerického prezidenta Zelenskej podľa agentúry AP. „Myslela som si, že je dôležité Ukrajincom ukázať, že táto vojna musí skončiť, že je brutálna a že Američania stoja na strane ukrajinského ľudu,“ dodala Bidenová.

Zelenská jej za jej „odvážny čin“ poďakovala. „Chápeme, čo to obnáša, keď sem prvá dáma USA prichádza počas vojny, keď každý deň prebiehajú vojenské akcie, keď sa každý deň ozývajú letecké sirény – aj dnes,“ povedala manželka ukrajinského prezidenta.

„Návšteva prvej dámy Bidenovej je výrazom podpory Ukrajine zo strany významných predstaviteľov Spojených štátov,“ citoval server vyjadrenie Zakarpatskej oblastnej rady, ktorá o návšteve informovala na sociálnych sieťach.

Predtým v nedeľu Bidenová pri svojej návšteve Slovenska zavítala tiež na slovensko-ukrajinskú hranicu. Vo Vyšnom Nemeckom sa stretla s miestnymi policajtmi, hasičmi, ale aj dobrovoľníkmi, ktorí sa starajú o ukrajinských utečencov.

Podľa premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) je táto návšteva americkej prvej dámy veľkým gestom. Bidenová mala oceniť ochotu Slovákov pomáhať ukrajinským utečencom. Zaujímala sa tiež o situácia na hraniciach počas prvých dní konfliktu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet