Na hlavný obsah

Vojenská technika za miliardy eur v Bratislave. Miliardový tender ide do finále

V ringu sú tri zbrojárske firmy.

V hlavnom meste je momentálne vojenská technika za miliardy eur. Zbrojárske firmy z 15 krajín sveta prezentujú svoje novinky. Medzi nimi aj traja rivali, ktorí bojujú v najväčšom tendri súčasnej vlády. Nákup pásových transportérov za takmer dve miliardy ide do finále.

Najväčší tender tejto vlády má hodnotu vyše miliardy 700 miliónov eur. To je cena za 152 kusov pásovej techniky. V ringu sú tri zbrojárske firmy.

„Predpokladám, že v júni to predložíme na rokovanie vlády a urobíme rozhodnutie,“ povedal minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO).

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Nedávno boli vo vojenskom priestore na Záhorí aj praktické ukážky pásových transportérov. Výsledky zatiaľ nie sú pre všetky uši.

„Možnosti a schopnosti nášho vozidla už preverili tri rôzne armády vo vojne. V Afganistane a v Libérii najazdili vyše 10 miliónov kilometrov, čiže je to systém, ktorý funguje a je odskúšaný,“ uviedol zástupca švédskej firmy Dan Lindell.

„Ponúkame produkt, ktorý je rozšírený v krajinách NATO, to znamená, že existuje vo veľa variantoch. Je to univerzálna podvozková platforma, na ktorej v podstate môžu postaviť vojaci všetky modifikácie, všetky varianty,“ špecifikoval zástupca španielskej firmy Juraj Urban.

„Máme najmodernejšie ochranné systémy, ktoré dokážu nielen ničiť rakety odpálene z niekoľkých stoviek metrov alebo niekoľkých kilometrov. Všetci sme videli, čo s obrnenými vozidlami narobia útoky dronom, ale tento stroj poskytuje ochranu,“ hovoril zase zástupca nemeckej firmy Oliver H. Mittelsdorf.

Trojica rivalov musí dodržať dôležitú podmienku – zapojiť slovenské firmy do výrobného procesu. Ani jeden z možných dodávateľov si neúspech v miliardovom tendri nepripúšťa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko