Na hlavný obsah

Rusko v odvete vyhostilo diplomatov z Rumunska aj Bulharska

Rusi odmietajú obviňovanie z vojnových zločinov.

Ilustračná snímka.

Rusko vyhostilo 10 rumunských diplomatov a jedného pracovníka bulharského veľvyslanectva v Moskve, informovalo v piatok (13. 5.) ruské ministerstvo zahraničia podľa agentúry TASS. Ide o odvetný krok za skoršie rovnaké rozhodnutie vlád v Bukurešti a Sofii.

Rumunsko 5. apríla za nežiaducich označilo desiatku ruských diplomatov v Rumunsku. Ruské ministerstvo zahraničia tiež uviedlo, že odmieta snahy Rumunska obviňovať Moskvu z vojnových zločinov na Ukrajine.

Kritizovalo ho tiež za údajné zahmlievanie „neprístojností páchaných nacionalistickými jednotkami na civilnom obyvateľstve“ aj preto, že dodáva zbrane ukrajinskej armáde.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Marija Zacharovová v apríli na vyhostenie ruských diplomatov z Rumunska povedala, že ho Moskva chápe ako súčasť kampane Spojených štátov a ich spojencov s cieľom zdiskreditovať „špeciálnu operáciu“ na Ukrajine.

Agentúra Reuters pripomína, že v dôsledku útoku Ruska na Ukrajinu európske krajiny vyhostili viac ako 300 jeho diplomatov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet