Na hlavný obsah

Prídavok na dieťa a daňový bonus sa majú zvýšiť

Rodičia prídu o vyšší prídavok pri nástupe prváka do školy.

Prídavok na dieťa a daňový bonus sa majú zvýšiť
Ilustračná snímka- deti v škôlke. Foto: TASR

Prídavok na dieťa sa má od júla tohto roka zvýšiť. Zo súčasných 25,88 eura sa zvýši na 30 eur a od začiatku budúceho roka na 50 eur. Súčasne sa má zrušiť jednorazové zvýšenie prídavku na dieťa pri prvom nástupe dieťaťa do prvého ročníka základnej školy.

V súčasnosti ide o sumu 106,33 eura na každého prváka na základnej škole. Vláda schválila v stredu (18. 5.) návrh s pripomienkami.

Zrušiť sa má aj automatické zvyšovanie prídavku na dieťa podľa rastu životného minima. Po novom má o zvýšení prídavku na dieťa rozhodovať vláda.

Zvýšenie daňového bonusu

Stúpnuť má aj daňový bonus na nezaopatrené deti. Úprava sumy daňového bonusu sa navrhuje v závislosti od dosiahnutého veku dieťaťa. Ustanoviť sa majú dve vekové hranice z pôvodných troch.

Daňový bonus na vyživované dieťa, ktoré nedovŕšilo 15 rokov veku, sa má zvýšiť zo súčasných 43,60 eura na 70 eur a od januára 2023 na sumu 100 eur.

Daňový bonus na vyživované dieťa po dovŕšení 15 rokov veku (15 až 25 – ak sa sústavne pripravuje na povolanie štúdiom) sa zvýši zo súčasných 23,27 eura na 40 eur, pričom od januára 2023 vzrastie na sumu 50 eur.

„Dôvodom navrhovanej úpravy poskytovania daňového bonusu je pretrvávajúca nepriaznivá ekonomická situácia v mnohých rodinách s deťmi,“ skonštatoval rezort financií v materiáli.

Zvýšené výdavky štátneho rozpočtu

Podľa rezortu dosahované príjmy daňovníkov zo zárobkovej činnosti nie sú valorizované v dostatočnej miere a neodrážajú prudký nárast cien tovarov a služieb.

Rezort financií tiež navrhuje zmierniť podmienky nároku na daňový bonus na dieťa. V súčasnosti majú na tieto daňové úľavy nárok tí rodičia, ktorí za rok zarobia aspoň polovicu ročnej minimálnej mzdy.

Úprava daňového bonusu si zasa vyžiada v tomto roku zvýšené výdavky štátneho rozpočtu v sume zhruba 142 miliónov eur, v roku 2023 v hodnote takmer 544 miliónov eur, v roku 2024 vyše 506 miliónov eur a v roku 2025 to bude približne 495 miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko