Na hlavný obsah

MS 2022: Slovensko si o medaily nezahrá, nestačilo na Fínsko

Zápas sme sledovali naživo.

MS 2022: Slovensko si o medaily nezahrá, nestačilo na Fínsko
Foto zo zápasu Fínsko - Slovensko vo štvrťfinále MS 2022. Foto: TASR

Slovenskí hokejisti vo štvrtkovom (26. 5.) štvrťfinále prehrali proti domácemu favoritovi Fínsku 2:4. Ich pôsobenie na MS 2022 sa tak skončilo a o medaily si napokon nezahrajú. Medzi najlepšiu štvorku to dotiahli Severania.

Natiahla sa tak negatívna šnúra SR proti tomuto súperovi, ktorá na veľkých turnajoch trvá od apríla 2004 – „bielo-modrí“ nevyhrali 14 zápasov po sebe.

Prvá tretina sa pritom pre Slovensko začala ideálne. V 9. minúte otvoril skóre najmladší hráč výberu SR Adam Sýkora po tom, čo úspešne tečoval strelu Mária Luntera. V 16. minúte išli hráči spod Tatier do dvojgólového vedenia po piatom presnom zásahu Pavla Regendu na šampionáte. Do konca prvého dejstva sa však presadil obor Marko Anttila na 1:2.

Ten istý fínsky hokejista vyrovnal v 24. minúte na 2:2. Severania zlepšili svoj výkon a zatlačili na zverencov Craiga Ramsayho, tí však nedopustili obrat.

V treťom dejstve to však už prišlo a začiatkom 45. minúty sa presadil Manninen  – Fíni otočili na 3:2. Svoj triumf spečatili gólom do prázdnej bránky na 4:2 v poslednej sekunde stretnutia.

Za troch najlepších hráčov na turnaji vyhlásili po stretnutí brankára Adama Húsku, kapitána Tomáša Tatara a top strelca ZOH 2022 Juraja Slafkovského.

Priebeh zápasu:

Prvá tretina:

Rozhodca odpískal úvod zápasu Fínsko – Slovensko o 19.20 h. Vypredaná Nokia Arena zborovo povzbudzuje „Suomi, Suomi“. Slováci nemusia čeliť len hlasivkám Fínov, ale aj brankárovi Olkinuorovi. Ten inkasoval dosiaľ len päť gólov, má úspešnosť zákrokov vyše 99 %.

Nemec si aktívnym forčekingom prebral puk v strednom pásme, dostal sa do útoku a nádejne vystrelil.

Slovensko si zahrá prvú presilovku v zápase. Na trestnej lavici je Granlund po narazení na mantinel. Tatar to skúšal strelou z otočky.

Lantoši skúšal páliť na bránku, pred ňou operoval Regenda.

Deviata minúta zápasu a Slovensko vyhráva 1:0. Lunter vystrelil z pravého kruhu, mladý Adam Sýkora tečoval puk a dostal ho za chrbát fínskeho brankára.

Olkinuora mal malé problémy po strele Regendu, puk pred ním skackal.

Fíni zvýšili aktivitu, slovenská defenzíva je zatiaľ dostatočne pevná a Adam Húska tiež.

Ohtamaa tvrdo pálil, Húska stál na správnom mieste.

Fehérváryho nastrelenie sa obtrelo o bočnú sieť.

Pavol Regenda dáva v 16. minúte gól na 2:0. Uspel po dorážke strely Takáča, ktorú pred seba vyrazil Olkunuora.

V 19. minúte prichádza zníženie. Kontaktný gól Fínov zaznamenal obor Anttila po teči strely Frimana.

Slováci si záver prvého dejstva postrážili, a tak vedú 2:1.

Druhá tretina:

Začala sa druhá tretina štvrťfinálového duelu. Slafkovský to skúšal odvážnym prienikom a bekhendovým zakončením zblízka.

Nebezpečné nastrelenie Fínov v 23. minúte, dobre však stál Ivan, ktorý neumožnil súperovi dorážať.

Tatar obišiel bránku a vylepšoval si streleckú pozíciu, nenamieril však presne.

Chyba v obrannom pásme Slovenska, Fíni dobre napádali, získali puk a Anttila pri strele v 24. minúte nezaváhal – 2:2.

Granlund strieľal spoza Grmana, Húska jeho pokus vyrazil. Nemec následne dobre hádzal puk dopredu od modrej, rysoval sa teč, ku ktorému ale nedošlo.

Slafkovský si vylepšoval pozíciu, nakoniec aj vystrelil, Olkinuora jeho úmysel prečítal. Podobne to o niekoľko sekúnd neskôr skúšal Armia.

Fehérváry fauloval a Slovensko si zahrá prvé oslabenie. Lehtonen si vypracoval streleckú pozíciu, jeho pokus ako z dela neprekvapil Húsku.

Fíni neustále hrozia a držia puk v útočnom pásme. Oslabenie však SR prežíva. A teraz sa karta obráti – hráči spod Tatier budú na ľade o jedného viac.

Početná výhoda vyznievala neplodne v prospech Slovenska. Nedostali sa do žiadnej väčšej šance a ani na dlhšiu dobu do pásma súpera, Fíni si ho postrážili.

Závan pred bránkou Húsku v 39. minúte. Obrana dostala zabrať najmä pre aktivitu Pokku.

Slováci udržali stav 2:2 do konca tretiny, hoci sa hralo najmä v ich pásme.

Tretia tretina:

Začala sa tretia dvadsaťminútovka. Regenda sa dral dopredu, fínska defenzíva si s ním poradila.

Fehérváryho strela od modrej bola mierne tečovaná, nič ťažké pre Olkinuoru to ale nebolo.

Manninen po fínskom útoku z bezprostrednej blízkosti skóruje a Fíni otáčajú na 3:2 v 45. minúte.

Slováci v 50. minúte zatlačili n a súpera a zovreli ho vo vlastnom pásme. Rysovali sa aj dobré príležitosti Nemca či Slafkovského. Druhý menovaný nastrelil žŕdku.

Tamáši to dobre posielal pred bránkovisko, strele ale chýbala rýchlosť aj výraznejší teč. Takáč a Regenda dobre kombinovali, vyslaná strela postrádala presnosť.

Ďalšiu šancu na vyrovnanie mali Tamáši a Liška. Nastal dokonca aj menší zmätok. Druhý menovaný chvíľu nedokázal nájsť puk.

Tatarova strela v 57. min tesne minula svoj cieľ. Fíni držia puk na bezpečných miestach.

Slovensko hrá vabank bez Húsku. Posledná sekunda zápasu a Fíni spečaťujú postup do top 4 – do prázdnej bránky zavesil Mäenalanen.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport