Na hlavný obsah

Krajiny EÚ budú môcť čerpať peniaze z fondu obnovy na posilnenie kapacít LNG

EÚ tlačí na zbavenie sa závislosti od ruského plynu.

Krajiny EÚ budú môcť čerpať peniaze z fondu obnovy na posilnenie kapacít LNG
Na ilustračnej snímke ťahač na LNG. Foto: TASR/AP

Peniaze z nového fondu obnovy, ktorý vytvorili na podporu hospodárskeho rastu po pandémii covidu, budú môcť krajiny Európskej únie vrátane Slovenska využívať na posilnenie svojich kapacít skvapalneného zemného plynu (LNG). Povedal to v sobotu (4. 6.) podľa agentúry Reuters eurokomisár pre ekonomiku Paolo Gentiloni.

Po začatí ruskej invázie na Ukrajinu sa krajiny EÚ usilovne snažia zbaviť sa závislosti od dovozu ruského plynu. Budovanie novej infraštruktúry umožňujúcej dovoz väčšieho množstva skvapalneného zemného plynu nie z Ruska je súčasťou stratégie EÚ.

Gentiloni rovnako povedal, že po lete plánuje predstaviť reformu Paktu stability EÚ. Nové pravidlá podľa neho budú pravdepodobne zohľadňovať dlhové ciele jednotlivých krajín.

Komisia pozastavila platnosť rozpočtových a dlhových pravidiel známych ako Pakt stability a rastu predvlani v reakcii na koronavírusovú krízu. Pôvodne ich chcela obnoviť už tento rok. Ruská agresia na Ukrajine ju však prinútila plán prehodnotiť. Vládam preto nechá voľnejšie ruky v otázkach rozpočtových schodkov a verejných dlhov ešte celý budúci rok.

Gentiloni tiež poznamenal, že Komisia chce urobiť zmenené limity pre požičiavanie peňazí „menej abstraktné a menej rigidné“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko