Na hlavný obsah

V Donbase získalo za uplynulé roky ruské občianstvo vyše 800 000 ľudí

V roku 2019 vydal Putin dekrét o uľahčení vydávania pasov.

V Donbase získalo za uplynulé roky ruské občianstvo vyše 800 000 ľudí
Žena opúšťa svoj byt v obytnej budove zničenej po nočnom ostreľovaní v meste Sloviansk na Donbase. Foto: TASR/AP

Viac než 800 000 ľudí v separatistických oblastiach na východe Ukrajiny získalo za uplynulé tri roky ruské občianstvo prostredníctvom zjednodušenej procedúry. S odvolaním sa na ruské médiá o tom v sobotu (11. 6.) informovala agentúra DPA.

Zamietnuté bolo iba jedno percento žiadostí od obyvateľov samozvanej separatiskej Doneckej a Luhanskej republiky. Uviedla to agentúra TASS s odvolaním sa na ruské ministerstvo vnútra.

O Donbas prebiehajú boje

V roku 2019 vydal ruský prezident Vladimir Putin dekrét o uľahčení vydávania pasov pre obyvateľov východoukrajinského regiónu Donbas, o ktorý v súčasnosti prebiehajú ťažké boje medzi ruskými a ukrajinskými jednotkami.

Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského bude na bitke o Severodoneck vo veľkej miere záležať ďalší osud celého Donbasu.

Pasy sa pritom vydávajú aj na územiach okupovaných ruskými jednotkami od začiatku vojenskej invázie Moskvy na Ukrajinu 24. februára. Touto cestou by sa mala užšie k Rusku pripútať aj okupovaná Chersonská a Záporožská oblasť, píše DPA. Ako platobný prostriedok sa tam má tiež zaviesť ruský rubeľ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet