Na hlavný obsah

Vladimír Koza bol priekopníkom transplantácie kostnej drene

Zomrel pred 10 rokmi.

Od úmrtia svetovo uznávaného českého lekára a priekopníka transplantácií kostnej drene Vladimíra Kozu uplynulo v piatok (17. 6.) desať rokov. Narodil sa 4. júla 1954 v Plzni.

V roku 1979 ukončil štúdium medicíny na Lekárskej fakulte Karlovej Univerzity v Prahe. Po škole nastúpil do hematologického laboratória sídliaceho v Plzni. Po siedmych rokoch prešiel na internú kliniku Lichotín. V roku 1994 v plzenskej fakultnej nemocnici založil hematologicko-onkologické oddelenie a stal sa jej primárom.

Prvá transplantácia kostnej drene

Hematoonkológ Vladimír Koza sa spolupodieľal na vzniku Nadácie pre transplantáciu kostnej drene. V roku 1991 vykonal vo vtedajšom Česko-Slovensku vôbec prvú transplantáciu kostnej drene od príbuzného darcu.

V roku 1992 založil Český národný register darcov drene. Išlo o prvý neštátny a nezávislý register nepríbuzných darcov drene vo východnej Európe. Pod jeho vedením sa stal najväčším a najkvalitnejším registrom vo východoeurópskom bloku. Vďaka nemu sa vyhľadávali darcovia pre väčšinu transplantácií krvotvorných buniek v Českej republike.

Stál na čele Európskej spoločnosti pre transplantáciu kostnej drene.

Bol tiež členom rozličných českých a zahraničných odborných spoločností. Ako člen konzília sa podieľal aj na liečbe manželky bývalého ruského prezidenta Michaila Gorbačova Raisy Gorbačovovej.

Za manželku si vzal psychologičku ešte v čase, keď študoval. Narodili sa im dve dcéry. Jedna z nich pracuje ako logopedička. Druhá išla v otcových stopách medicínskeho vzdelania a stala sa z nej očná lekárka.

Vladimír Koza podľahol 17. júna 2012 rakovine vo veku 57 rokov. Po svojej smrti získal za svoju prácu in memoriam medailu Za zásluhy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet