Na hlavný obsah

Nemecká vláda vyhlásila stav výstrahy pre zásobovanie plynom

Na nákup plynu do zásoby uvoľnila dodatočných 15 miliárd eur.

Nemecká vláda vyhlásila stav výstrahy pre zásobovanie plynom
Na archívnej snímke potrubie na plynovode Nord Stream 2. Foto: TASR/AP

Nemecká vláda vyhlásila pre problémy s dodávkami plynu stav výstrahy, čo je druhý varovný stupeň. Oznámil to vo štvrtok (23. 6.) minister hospodárstva Robert Habeck.

Priame dosahy na domácnosti nové opatrenie zatiaľ mať nebude, s úpravou cien sa zatiaľ nepočíta. Vláda sa však ešte viac zameria na plnenie zásobníkov. Podľa Habecka na nákup plynu do zásoby vláda uvoľnila dodatočných 15 miliárd eur.

„Bezpečnosť zásobovania plynom je zatiaľ zabezpečená, plyn sa ale v Nemecku stáva nedostatkovou surovinou,“ povedal Habeck o dôvodoch, prečo Nemecko prechádza zo stupňa včasného varovania na stupeň výstrahy. Stupeň včasného varovania vláda vyhlásila v marci. Reagovala tak na ruskú inváziu na Ukrajinu a na očakávané problémy s dodávkami plynu z Ruska.

Podľa Habecka je nevyhnutné hľadať úspory v spotrebe plynu. Pomôcť môžu nielen priemyselní odberatelia, ale aj domácnosti.

„Domácnosti môžu prestaviť a upraviť hydraulické vyváženie svojej vykurovacej sústavy. Takéto kroky môžu znieť banálne a možno úsmevne, ale môžu v prípade 41 miliónov nemeckých domácností znamenať zásadný rozdiel,“ povedal minister o úsporách v spotrebe.

Ministerstvo hospodárstva teraz pracuje na aukčnom modeli úspor plynu, keď by priemysel mohol túto surovinu nakupovať, zároveň by získal odmeny, ak by plyn nevyužil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet