Na hlavný obsah

Eurokomisia zažalovala Maďarsko pre zákon proti sexuálnym menšinám

Problém má aj s postojom k odobratiu licencie nezávislému rádiu.

Eurokomisia zažalovala Maďarsko pre zákon proti sexuálnym menšinám
Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Európska komisia (EK) v piatok (15. 7.) zažalovala Maďarsko pre zákon, ktorý podľa nej diskriminuje sexuálne menšiny. Na Súdny dvor Európskej únie (EÚ) sa Komisia obrátila tiež pre odňatie licencie nezávislej maďarskej rozhlasovej stanici Klubradió, ktorá kritizovala vládu.

V oboch prípadoch ide o posledný možný krok v konaniach, ktoré EK vedie proti Budapešti už viac ako rok.

Maďarský parlament schválil predošlý rok zákon, ktorý zakazuje na školách pre deti do 18 rokov akúkoľvek prezentáciu homosexuality a diel s ňou spojených. Zákon odsúdila väčšina lídrov únijných krajín.

Norma, ktorá má podľa maďarskej vlády ochrániť deti pred sexuálnym zneužívaním, podľa EK porušuje viaceré únijné ustanovenia.

Norma porušuje základné práva

„Ochrana detí je absolútnou prioritou EÚ a jej členských štátov. Maďarský zákon však obsahuje opatrenia, ktoré nie sú v rámci presadzovania tohto zásadného záujmu ospravedlnené alebo sú pre dosiahnutie stanoveného cieľa neprimerané,“ uviedla Komisia. Norma podľa nej porušuje základné práva občanov EÚ i pravidlá vnútorného trhu Únie.

Brusel v piatok prikročil k žalobe aj v prípade maďarskej nezávislej rozhlasovej stanice Klubradió. Stanici zamietla Maďarská mediálna rada predošlý rok vo februári žiadosť o udelenie vysielacej frekvencie z nanajvýš sporných dôvodov, súdi Komisia.

Vláda v Budapešti jej pochybnosti týkajúce sa možnej diskriminácie kritickej stanice nerozptýlila, a preto bude o prípade rozhodovať súd.

Inštitúcie Únie vedú s Maďarskom dlhoročný spor o dodržiavanie európskych hodnôt. Za problematické považujú obmedzovanie nezávislosti justície, médií či ataky proti mimovládnym organizáciám alebo sexuálnym menšinám.

Maďarská vláda ovládaná stranou Fidesz premiéra Viktora Orbána odmieta ústupky a preto jej EK zatiaľ neodblokovala peniaze z mimoriadneho fondu obnovy a hrozí aj odobratím ďalších únijných financií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet