Na hlavný obsah

Turistický chodník vo Veľkej Svišťovke poškodila voda

Podmočený terén zvyšuje riziko zosuvov a padania skál.

Turistický chodník vo Veľkej Svišťovke poškodila voda
Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Návštevníci Tatranského národného parku by sa mali vyhnúť Veľkej Svišťovke a zbytočne neriskovať. Červeno značený turistický chodník medzi Skalnatým a Zeleným plesom totiž ešte počas piatkovej (22.7.) intenzívnej búrky poškodila voda. Upozornila na to Martina Petránová zo Správy Tatranského národného parku (TANAP).

V oblasti, kde sa nachádzajú reťaze, museli v piatok (22.7.) popoludní zasahovať aj horskí záchranári. Ako informovali, postupne pomohli deviatim turistom, ktorí sa báli pokračovať ďalej. Vďaka lanovej technike ich dostali cez úseky, ktoré vymyla prívalová voda.

V sobotu (23.7.) tam však vrtuľník podľa Petránovej letel opäť. „Jeho posádka ratovala ľudí, ktorí sa tadiaľ snažili prejsť, avšak uviazli v neprehľadnom teréne,“ uviedla.

Keďže časť trasy bola v sobotu (23.7) stále zaplavená, podľa Petránovej nebolo možné posúdiť, v akom stave sa turistický chodník nachádza. „Aj preto prosíme návštevníkov, aby zbytočne neriskovali a tomuto úseku Tatranskej magistrály sa v najbližších dňoch radšej vyhli. Podmočený terén totiž zvyšuje riziko zosuvov a padania skál,“ pripomenula.

Ako náhradu môžu turisti podľa jej slov využiť trasu cez Malú Svišťovku, ktorou sa taktiež dostanú k Zelenému plesu. O aktuálnom stave a priechodnosti trasy bude Správa TANAPu verejnosť priebežne informovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny