Na hlavný obsah

Študent v Nitre podplatil profesora. Oboch právoplatne odsúdili

Obidvaja ešte v prípravnom konaní svoju vinu popierali.

Vo februári 2019 študent Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre Rastislav Benčík nespravil zápočet ani skúšku.

Svojho profesora Mariána K. preto podplatil fľašou bylinného likéru, vybavil mu emisnú a technickú kontrolu a dal mu darčekovú poukážku.

„Obžalovanému sa kládlo za vinu, že ako kontrolný technik Stanice technickej kontroly v Nitre uľahčil priebeh technickej a emisnej kontroly na osobnom motorovom vozidle obžalovaného Mariána K. Ten mu ako vysokoškolský profesor udelil zápočet a následné absolvovanie skúšky, ktorú nesplnil,“ objasňuje Martina Kellerová.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Obidvaja obžalovaní ešte v prípravnom konaní svoju vinu popierali. Na základe dôkazov vo forme odposluchov sa dnes (1.8.) na hlavnom pojednávaní k skutkom podplácania a prijímania úplatku priznali.

„Sudca Špecializovaného trestného súdu uznal obžalovaného inžiniera MK za vinného zo zločinu prijímania úplatku a uložil mu trest odňatia slobody vo výmere 18 mesiacov s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu na dva roky. Rozsudok nie je právoplatný,“ tvrdí Katarína Kudjáková, hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu

Už bývalý profesor je od tohto roka na dôchodku a na univerzite nepracuje. Voči rozsudku sa môže odvolať. Prokurátorka považuje rozsudok za primeraný.

Druhý obžalovaný – vtedajší študent Rastislav Benčík, dostal za podplácanie finančný trest vo výške 600 eur.

Rastislav Benčík je s rozsudkom spokojný a neodvolal sa. Verdikt je tak právoplatný.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny