Na hlavný obsah

USA poskytnú Ukrajine takmer 90 miliónov dolárov na odmínovanie krajiny

Míny naďalej zabíjajú a mrzačia civilistov.

USA poskytnú Ukrajine takmer 90 miliónov dolárov na odmínovanie krajiny
Ženisti ukrajinského ministerstva vnútra zneškodňujú míny. Foto: TASR/AP

Spojené štáty oznámili, že Ukrajine poskytnú 89 miliónov dolárov (87 miliónov eur) na zlikvidovanie nášľapných mín, ktoré na ukrajinskom území rozmiestnili ruské sily. Informuje o tom spravodajský web BBC.

Od marca bolo na Ukrajine zneškodnených asi 160 000 mín. Podľa amerického ministerstva zahraničia však zhruba päť miliónov Ukrajincov naďalej žije v oblastiach ohrozených mínami, ktoré nastražili Rusi.

Blokujú im prístup

Podľa Američanov bude rozsah odmínovacích prác pripomínať podobné misie vo Vietname, Kambodži a Laose. Tie sa uskutočnili po americkej vojne v 60. a 70. rokoch minulého storočia.

„Nezákonná a nevyprovokovaná ruská invázia na Ukrajinu zasypala obrovské časti krajiny nášľapnými mínami, nevybuchnutou muníciou a improvizovanými výbušnými zariadeniami,“ uvádza sa vo vyhlásení amerického ministerstva zahraničia.

Ministerstvo dodáva, že tieto výbušné nebezpečenstvá blokujú prístup k úrodnej poľnohospodárskej pôde a odďaľujú úsilie o obnovu. Taktiež bránia vysídleným komunitám v návrate do ich domovov a naďalej zabíjajú a mrzačia nevinných ukrajinských civilistov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet