Na hlavný obsah

Zmenu paragrafu 363 si želá viac ako 23 000 ľudí

Petíciu spustili mimovládne organizácie pred mesiacom.

Zmenu paragrafu 363 si želá viac ako 23 000 ľudí
Generálny prokurátor Maroš Žilinka. Foto: TASR

Viac ako 23 000 ľudí si želá zmenu paragrafu 363. Podpisovú akciu spustili pred mesiacom mimovládne organizácie. Tvrdia, že generálny prokurátor ho používa netransparentne a nepredvídateľne.

Najnovšie sa na Maroša Žilinku opätovne so žiadosťou o zrušenie obvinení zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny obrátili Robert Fico a Robert Kaliňák (obaja Smer-SD). NAKA pritom pred pár dňami potvrdila, že vyšetrovanie kauzy Súmrak by mohla ukončiť do mesiaca.

„Podali sme návrh generálnemu prokurátorovi, aby zrušil právoplatné rozhodnutia,“ povedal Fico.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Karolína Lacová.

Fico a Kaliňák sa pritom obrátili na generálneho prokurátora už v júni. Maroš Žilinka ich žiadosť zamietol s tým, že ju podali predčasne. Či to tentokrát bude v poriadku, hovorca Generálnej prokuratúry Dalibor Skladan, nepovedal.

„Verejnosť bude informovaná, keď generálna prokuratúra SR v danej veci rozhodne,“ uviedol.

Medzitým rozbehli mimovládne organizácie petíciu, ktorou žiadajú obmedzenie paragrafu na výnimočné prípady. Advokátka Eva Kovačechová hovorí, že už majú takmer 23 500 podpisov.

„Cieľ máme momentálne nastavený na 25 000. Uvidíme, či sa ho podarí prekonať. Vyzerá to ale tak, že téma používania tohto postupu generálneho prokurátora ľudí naozaj zaujíma. Dá sa povedať, že ich aj vcelku trápi,“ vysvetlila.

Akciu plánujú ukončiť v septembri

V septembri plánujú akciu ukončiť a následne sa stretnúť s poslancami. Naraziť môžu na politiku – ministerstvo spravodlivosti totiž už má pripravené varianty na zúženie právomoci generálneho prokurátora. Problémom je dlhodobá nezhoda v koalícii. Jednota však nepanuje ani medzi ľuďmi z praxe.

„Nemám problém s tým, aby tento paragraf bol tak, ako bol, pokiaľ sa robí korektne. Nakoniec aj Európska komisia povedala, že to nie je nejaké nadužívanie alebo čo. Od roku 2016 bolo ročne v priemere 80 prípadov,“ povedala členka Súdnej rady a sudkyňa Marcela Kosová.

Prokurátor Ján Šanta hovorí, žeby sa paragraf mal používať pri konečných rozhodnutiach. A to najmä pri zastavení trestného stíhania.

„Ale nezdieľam už ten názor, aby sa týmto spôsobom zrušovali aj uznesenia o vznesení obvinenia,“ vysvetlil.

Paragrafom 363 môže generálny prokurátor zrušiť právoplatné rozhodnutie prokurátora alebo policajta, ak ním porušili zákon. Maroš Žilinka ho použil v prípadoch viacerých obvinených zo závažných trestných činov. Išlo napríklad o Jaroslava Haščáka či Vladimíra Pčolinského.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál