Na hlavný obsah

Prezidenti Ruska a Francúzska absolvovali telefonát po takmer troch mesiacoch

Prebrali aj situáciu okolo Záporožskej jadrovej elektrárne.

Prezidenti Ruska a Francúzska absolvovali telefonát po takmer troch mesiacoch
Ruský prezident Vladimir Putin a jeho francúzsky náprotivok Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Ruský prezident Vladimir Putin v piatkovom (19. 8.) telefonáte so svojím francúzskym náprotivkom Emmanuelom Macronom uviedol, že ostreľovanie územia, kde sa nachádza ukrajinská Záporožská jadrová elektráreň, vytvára riziko „rozsiahlej katastrofy“. Podľa tlačových agentúr to oznámil Kremeľ.

Štátnici sa podľa neho zhodli na dôležitosti skorého vyslania misie Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) do zariadenia.

V hovoroch budú pokračovať

Francúzsky prezident povedal Putinovi, že je znepokojený bezpečnostnými rizikami v jadrovom zariadení. Šéf Kremľa súhlasil s vyslaním expertov MAAE do tejto elektrárne, oznámil následne Elyzejský palác.

„Ruská strana potvrdila svoju pripravenosť poskytnúť inšpektorom agentúry (MAAE) nevyhnutnú podporu,“ uviedlo tlačové oddelenie Kremľa.

Putin z ostreľovania najväčšej atómovej elektrárne v Európe obvinil ukrajinské ozbrojené sily a hovoril o riziku „veľkej katastrofy, ktorá by mohla viesť k radiačnej kontaminácii rozsiahlych oblastí“.

Prezidenti Francúzska a Ruska sa podľa Elyzejského paláca dohodli, že v najbližších dňoch budú v hovoroch pokračovať. Štátnici podľa Kremľa v piatok spolu telefonicky hovorili z iniciatívy Paríža.

Bol to ich prvý rozhovor po takmer troch mesiacoch, poznamenala agentúra TASS. Podľa Reuters sa šéf Kremľa sťažoval šéfovi Elyzejského paláca na pokračujúce prekážky v dodávkach ruských potravín a hnojív na svetové trhy.

Ukrajina aj Rusko podľa Reuters už skôr dali najavo, že chcú, aby Záporožskú jadrovú elektráreň navštívili inšpektori MAAE.

Šéf Rafael Grossi vyhlásil, že je pripravený takúto misiu viesť. OSN uviedlo, že môže poskytnúť logistickú a bezpečnostnú podporu delegácii MAAE.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet