Na hlavný obsah

Macron: EÚ je pripravená na dlhodobú podporu Ukrajiny

Povedal to v príhovore na online samite krymskej platformy.

Macron: EÚ je pripravená na dlhodobú podporu Ukrajiny
Francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok (23. 8.) prisľúbil, že Európska únia bude dlhodobo podporovať Ukrajinu v boji proti ruskej agresii. Informovala o tom agentúra AFP.

„Ani šesť mesiacov po tom, ako Rusko napadlo Ukrajinu, naše odhodlanie pomáhať Ukrajine nepoľavilo. Sme pripravení pokračovať v tomto úsilí v dlhodobom horizonte“, povedal Macron vo videopríhovore k účastníkom online summitu v Kyjeve.

Cieľom tejto platformy je koordinácia krokov Kyjeva a jeho zahraničných partnerov na ochranu práv obyvateľov Krymu a ukončenie okupácie tohto polostrova Ruskom. „Destabilizácia medzinárodného poriadku a prerušenie dodávok potravín a energií. Aj to sú dôsledky jednostranného rozhodnutia Ruska zaútočiť 24. februára na Ukrajinu,“ povedal Macron.

Zdôraznil, že v postoji k Rusku nesmie Západ prejaviť slabosť ani pristúpiť na kompromisy, pretože ide o záležitosť našej slobody a mieru všade na svete.

AFP píše, že západní spojenci zásobujú Ukrajinu vojenským vybavením v hodnote miliárd dolárov a poskytujú jej aj ďalšiu pomoc. Odmietajú však priame zapojenie sa do bojov proti ruským silám, ktoré v súčasnosti okupujú rozsiahle časti východnej a južnej Ukrajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet