Na hlavný obsah

V bani na severe Mexika sú už tri týždne uväznení desiati baníci

Záchranné práce komplikuje voda, ktorá zaplavila šachtu.

V bani na severe Mexika sú už tri týždne uväznení desiati baníci
Na fotografii miesto nešťastia na severe Mexika. Foto: Twitter/Reuters

V uhoľnej bani na severe Mexika sú už vyše tri týždne pod zemou uväznení desiati baníci. Miestne úrady teraz ich rodinám navrhli spôsob, ako ich vyslobodiť. Príbuzní to však odmietli. Takáto akcia by totiž trvala najmenej pol roka, takže záchranári by vyzdvihli už len ich telá. Informovali o tom vo štvrtok (25. 8.) miestne médiá.

„Povedali nám, že by to trvalo šesť až 11 mesiacov,“ uviedla sestra jedného zo zavalených baníkov Juani Cabrialesová agentúre AFP. „S tým nemôžeme súhlasiť,“ dodala. Niektorí príbuzní kritizujú vládu, že už úsilie o záchranu vzdala. Podľa nich im už ponúkla odškodné, čo rodiny odmietli s tým, že chcú svojich blízkych „živých alebo mŕtvych“.

Nešťastie v uhoľnej bani Pinabete pri meste Sabinas v severomexickom štáte Coahuila sa stalo 3. augusta. Piatim baníkom sa podarilo po nehode vytiahnuť. Ich desiati kolegovia pod zemou zostali uväznení. Záchranné práce, na ktorých sa podieľajú vyše tri stovky ľudí, komplikuje voda, ktorá šachtu zaplavila.

„Teraz je to veľmi komplikované, ale mali na to dva dni, kým prišiel ďalší dážď, mohli sa tam dostať skôr a neurobili to,“ posťažovala sa denníku Milenio setra jedného zo zavalených baníkov Salma.

„Keď mali príležitosť, neurobili to, čakali na špecialistov a mali strach,“ povedal ďalší z príbuzných Antonio Cabriales denníku El Financero.

Nevedia, či ešte žijú

Záchranári ani nevedia, či baníci ešte žijú. Pred dvoma týždňami sa tam pokúsili poslať špeciálny podvodný dron s kamerou, ten ale nedosiahol patričnú hĺbku, uviedol server BBC.

Príbuzní baníkov kritizujú úrady za pomalý postup pri ich záchrane aj za nedostatok informácií. Podľa denníka El País na miesto v predchádzajúcich dňoch dorazili aj špecialisti z Nemecka či Spojených štátov, ale ani oni nemohli baníkov vyslobodiť, práve pre vodu v šachte.

V mieste nešťastia usporiadala miestna cirkev omšu, pri ktorej sa príbuzní modlili za záchranu svojich blízkych.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet