Na hlavný obsah

EK pripravuje reformu trhu s elektrinou, oznámila Von der Leyenová

Je to reakcia na prudký rast cien elektriny.

EK pripravuje reformu trhu s elektrinou, oznámila Von der Leyenová
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto: Twitter - Ursula von der Leyenová

Európska komisia kvôli prudkému rastu cien elektriny pripravuje krízové opatrenia a systémovú reformu trhu. Oznámila to predsedníčka únijnej exekutívy Ursula von der Leyenová. Chystané zmeny bližšie nešpecifikovala.

„Raketovo rastúce ceny elektriny dnes odhaľujú, z rôznych dôvodov, limity súčasnej koncepcie nášho trhu s elektrinou,“ povedala šéfka komisie. „Už nie je schopná napĺňať svoj účel. A preto ako komisia pracujeme na krízovej intervencii a na štrukturálnej reforme trhu s elektrinou,“ dodala von der Leyenová.

Podpora razantných zásahov silnie

O možných zmenách nastavenia energetického trhu sa v Európskej únii diskutuje už dlhší čas, v posledných dňoch však podpora razantných zásahov silnie, zatiaľ čo cena plynu dosahuje nové a nové rekordy.

Minulý týždeň sa k týmto hlasom pridal aj Berlín, keď nemecká vláda oznámila, že zvažuje „zásadnú reformu“ v snahe zmierniť dosahy na spotrebiteľov. Belgická vláda zase cez víkend uviedla, že je potrebné prehodnotiť systém tvorby cien v EÚ.

Podľa českého ministra priemyslu a obchodu Jozefa Síkelu (za STAN) musí Únia oddeliť ceny plynu od ceny elektriny. Síkela ako zástupca krajiny predsedajúcej Rade EÚ zvolal na 9. septembra mimoriadne stretnutie ministrov zodpovedných za energetiku. Prerokovať sa má návrh na stanovenie maximálnej ceny plynu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika