Na hlavný obsah

Podvodov zameraných na seniorov stále pribúda

Pomôcť chce rezort vnútra. Spustí preventívnu kampaň.

Seniorov, ktorí sa stali obeťami podvodov, pribúda. Od začiatku tohto roka je ich už takmer 300, čo je viac ako za celý rok 2020. Ministerstvo vnútra upozorňuje, že ide iba o prípady, ktoré ľudia nahlásili a číslo môže byť oveľa vyššie.

Podvodníci sa vydávajú napríklad za pracovníkov bánk. Od seniorov žiadajú informácie o ich bankovom účte s vysvetlením, že ich účet napadli a aby o ne neprišli, všetky peniaze musia previesť na iný účet. Niektorí podvodníci sa predstavujú ako policajti.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Košickí kriminalisti vyšetrujú prípad, pri ktorom sa doposiaľ neznámy páchateľ pokúsil 85-ročnú seniorku obrať o jej celoživotné úspory a cennosti,“ informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva policajného zboru v Košiciach Lenka Ivanová. Zavádzal ju vymysleným príbehom, že jej dcéra pri autonehode usmrtila malé dieťa a ona musí zaplatiť.

Pomôcť seniorom chce rezort vnútra. V nasledujúcich mesiacoch spustí preventívnu kampaň. „V prvom rade budeme komunikovať osobne s týmito cieľovými skupinami, a to prostredníctvom informačných kancelárií,“ vysvetlil riaditeľ Odboru prevencie kriminality ministerstva vnútra Jozef Halcin.

Bezplatné poradenstvo v krízových životných situáciách poskytuje na Senior linke Fórum pre pomoc starším. Fórum tiež navrhlo zriadenie úradu ombudsmana pre starších ľudí.

O možnosti zriadenia úradu by mal parlament rokovať už na septembrovej schôdzi, doteraz máme na Slovensku skúsenosti s ombudsmanom pre seniorov na regionálnej úrovni.

Či už podobný úrad bude zriadený alebo nie, seniorom určite pomôže, ak sa budú správať menej dôverčivo a budú sa riadiť odporúčaním polície, aby do svojich domovov nepúšťali cudzích ľudí. V prípade pochybností treba kontaktovať políciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko