Na hlavný obsah

Macron: Nedovolíme Rusku zvíťaziť nad Ukrajinou

Francúzsko bude Ukrajinu podporovať aj naďalej.

Macron: Nedovolíme Rusku zvíťaziť nad Ukrajinou
Francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok (1. 9.) prisľúbil, že jeho krajina bude pokračovať v humanitárnej, ekonomickej a vojenskej podpore Ukrajiny. Chce tiež upevňovať európsku jednotu a vyvíjať tým tlak na Rusko s cieľom zabrániť mu vo víťazstve vo vojne, informovala agentúra AP.

„Nemôžeme Rusku dovoliť, aby vojensky zvíťazilo v tejto vojne,“ vyhlásil Macron v prejave k francúzskym veľvyslancom v Elyzejskom paláci. Cieľom je podľa neho umožniť Ukrajine buď vojensky zvíťaziť, alebo dostať sa do silnej pozície na dosiahnutie „vyrokovaného mieru“.

„Musíme sa pripraviť na dlhú vojnu,“ upozornil tiež Macron. Jej súčasťou bude podľa neho aj stupňovanie napätia v súvislosti s jadrovými elektrárňami na Ukrajine.

Francúzsko podľa svojho prezidenta podporuje misiu inšpektorov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), ktorí vo štvrtok dorazili do Záporožskej jadrovej elektrárne, aby posúdili jej bezpečnosť. Po skončení misie MAAE chce Macron zatelefonovať ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Macron v prejave o cieľoch francúzskej diplomacie v nadchádzajúcom roku okrem toho vyzdvihol, že názory nemeckého kancelára Olafa Scholza sú „úplne v súlade“ s jeho vlastnou výzvou na silnejšiu, nezávislejšiu a suverénnejšiu Európu.

Šéf Elyzejského paláca apeloval na EÚ, aby bránila svoje slobody a hodnoty a bojovala za ne. Francúzskych diplomatov požiadal, aby dôraznejšie bojovali proti dezinformáciám, falošným správam a propagande šírenej na sociálnych sieťach. Spomenul konkrétne „ruské, čínske alebo turecké príbehy“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet