Na hlavný obsah

Vo finančnej gramotnosti vedú gymnáziá

Slovenskí žiaci sú však stále pod priemerom krajín OECD.

Vo finančnej gramotnosti vedú gymnáziá
Ilustračná snímka detí na vyučovaní. Foto: Unsplash

Viac ako 200 000 finančne gramotných žiakov a študentov do roku 2026. Taký je cieľ neziskovej organizácie, ktorá spája odborníkov z bankového sektora. K finančnému vzdelávaniu chcú motivovať základné a stredné školy.

Slovensko v porovnaní s okolitými krajinami vo vedomostiach o hospodárení s peniazmi zaostáva. Zmeniť sa to snaží špeciálny vzdelávací program, ktorý má za sebou pilotnú fázu. Aktuálne funguje na šesťdesiatich dvoch školách.

„Metodika je postavená tak, že sa učí na takmer všetkých predmetoch v škole. Čiže na slovenčine, matematike, geografii, dejepise, dokonca na telocviku,“ vysvetlila Danica Lacová, riaditeľka FinQ Centra.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Po dvojročnom pilotnom testovaní programu finančnej gramotnosti sa ukázalo, že najlepšiu úroveň dosahujú žiaci osemročných gymnázií. Naopak, nižšiu úroveň majú žiaci stredných škôl bez maturity.

Do roku 2025 až 2026 chcú do programu zapojiť celkovo 200 000 detí. Podľa analytika má finančné vzdelanie vplyv na celkovú kvalitu života.

„Nekvalitné finančné rozhodnutia, ktoré a to v praxi vidíme často vedú k nadmernému a nesprávnemu zadlžovaniu sa, ktoré môže viesť až k osobnému bankrotu,“ tvrdil finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko, a.s. Marián Búlik.

Úroveň finančnej gramotnosti u žiakov sa meria medzinárodným prieskumom Pisa, podľa ktorého je Slovensko pod priemerom krajín OECD.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika