Na hlavný obsah

Albánske špeciálne jednotky vnikli do iránskeho veľvyslanectva v Tirane

Obkľúčili jeho areál.

Albánske špeciálne jednotky vnikli do iránskeho veľvyslanectva v Tirane
Na snímke albánska vlajka. Foto: Pixabay

Príslušníci špeciálnej jednotky albánskej polície vo štvrtok (9. 9.) násilím vnikli do iránskeho veľvyslanectva v Tirane a obkľúčili jeho areál.

Došlo k tomu krátko po tom, ako budovu opustili poslední zamestnanci veľvyslanectva vyhostení na základe príkazu albánskej vlády, informovala agentúra AP.

Albánska vláda dala v stredu (7. 9.) zamestnancom veľvyslanectva 24 hodín na opustenie krajiny v súvislosti s rozsiahlym kybernetickým útokom, z ktorého Tirana vláda obviňuje Irán.

AP pripomenula, že ide o prvý známy prípad prerušenia diplomatických vzťahov s nejakým štátom v dôsledku počítačového útoku.

Albánske vládne zdroje odmietli uviesť, kam zamestnanci iránskeho veľvyslanectva odišli, miestne médiá však informovali, že niektorí odleteli z medzinárodného letiska v Tirane a ostatní pravdepodobne zamierili do susedného Severného Macedónska.

Komplex veľvyslanectva, ktorý sa nachádza v centre hlavného mesta Tirana a len niekoľko stoviek metrov od vládnych úradov, polícia uzavrela.

Podľa AP bolo vo vnútri budovy iránskeho veľvyslanectva v noci na štvrtok prakticky stále badať pohyb. Do areálu dokonca priviezli prázdny sud, v ktorom bol následne založený oheň a zrejme v ňom pálili dokumenty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet