Na hlavný obsah

Podľa odhadov zvíťazil vo švédskych voľbách stredoľavý blok premiérky Anderssonovej

Výsledky môžu byť tesnejšie, ako sa očakávalo.

Podľa odhadov zvíťazil vo švédskych voľbách stredoľavý blok premiérky Anderssonovej
Ilustračné foto - vhadzovanie volebného lístka do urny. Foto: TASR

V parlamentných voľbách vo Švédsku podľa odhadov zvíťazil stredoľavý blok existujúcej premiérky Magdaleny Anderssonovej.

Podľa projekcie zverejnenej po zatvorení volebných miestností by stredoľavý blok získal 50, 6 percenta hlasov, opozičná pravicová aliancia potom 48 %, uviedla súkromná stanica TV4. Výsledky sú však natoľko tesné, že sa čaká na sčítanie hlasov.

Naznačili to dva exit polly, ktoré sa zverejnili po skončení hlasovania o 20.00 h SELČ. Prieskumy sa vykonali medzi ľuďmi po ich odchode z volebných miestností. Tiež ukázali, že krajná pravica zaznamenala nárast hlasov.

Podľa prieskumu, ktorý zverejnila verejnoprávna stanica SVT, dopadli voľby ešte tesnejším rozdielom.

Podľa neho by stredoľavý blok mal 49, 8 percenta hlasov a pravicová opozícia 49, 2 percenta. V parlamente, ktorý má 349 kresiel, takýto rozdiel zodpovedá zhruba jednému až trom poslancom.

Podľa exit pollu pre televíziu SVT bude mať ľavicový blok v parlamente tesnú prevahu 176 kresiel nad 173 kreslami pravice.

Zatiaľ síce nie je isté, ktorý z táborov bude mať väčšinu v parlamente, u voličov si však jednoznačne polepšila hlavne populistická a protiimigračná strana Švédski demokrati.

Tá získala v roku 2018 v minulých voľbách 13 percent hlasov, teraz podľa odhadov okolo 20 percent. To z nej robí druhú najsilnejšiu stranu po sociálnych demokratoch.

Definitívny výsledok sa oznámi po spočítaní všetkých odovzdaných hlasov, čo môže byť okolo polnoci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet