Na hlavný obsah

Pomoc s účtami za elektrinu ešte neprišla

Ministerstvo hospodárstva upokojuje.

Stále nie je jasné, ako vláda pomôže ľuďom a firmám s vysokými cenami za energie. Rezort financií zatiaľ ohlasuje energetickú krízu, ktorá sa na Slovensko valí ako sto metrov vysoká vlna tsunami. Ministerstvo hospodárstva upokojuje. Ceny elektriny na medzinárodných trhoch klesajú.

Eurokomisári sa snažia dohodnúť na takých kompenzáciách za vysoké ceny energií, ktoré budú prijateľné pre všetky štáty Únie. Proces je však zdĺhavý.

„Či to schvália za týždeň alebo za mesiac, to vám neviem povedať. Závisí to od toho aká bude vôľa sa o tom dohodnúť,“ hovorí Vladimír Šucha, vedúci zastúpenia Európskej komisie v SR.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Na tom ako vláda pomôže ľuďom a firmám, sa ministri nedohodli. Sporili sa o tom na šiestich rokovaniach. „Je to sto metrová tsunami vlna, ktorá sa valí na Slovensko v rozsahu 13 až 14 percent HDP, ktorú Slovensko ani domácnosti nemôžu bez pomoci a kompenzácie absorbovať,“ približuje Marcel Klimek, štátny tajomník rezortu financií.

Kompenzácie napokon nemusia byť pre štátny rozpočet fatálne. A spolu s nevyčerpanými peniazmi z eurofondov, sa budú dať zvládnuť. Trhy s elektrinou totiž zareagovali po stretnutí rady ministrov Únie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika