Na hlavný obsah

Ruská duma schválila anexiu okupovaných oblastí

Okrem Záporožia a Chersonskej oblasti ide aj o Donecko a Luhanskú ľudovú republiku.

Ruská duma schválila anexiu okupovaných oblastí
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: SITA/AP

Dolná komora ruského parlamentu v pondelok (3. 10.) schválila zmluvy o pripojení štyroch okupovaných ukrajinských území k Rusku. Kyjev a Západ ruské anexie ukrajinských území odmietli ako nelegálne a odsúdili ich. Ide približne o 15  % z  celkovej rozlohy Ukrajiny.

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal zmluvy spolu s proruskými predstaviteľmi regiónov v piatok (30. 9.). Okrem Záporožskej a Chersonskej oblasti ide o medzinárodne neuznané proruské separatistické útvary Doneckú ľudovú republiku a Luhanskú ľudovú republiku. Ruský ústavný súd zmluvy potvrdil v nedeľu (2. 10.).

Duma musí v rámci celého procesu podľa ruskojazyčnej stanice BBC okrem ratifikácie zmlúv schváliť aj príslušné zákony. V utorok (4. 10.) sa nimi potom bude zaoberať Rada federácie, teda horná komora parlamentu. Nakoniec by ich mal podpísať Putin.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatkovej reakcii na podpisy zmlúv oznámil, že Kyjev nebude s Ruskom rokovať, kým bude na jeho čele Putin. Oznámil tiež, že Ukrajina podáva žiadosť o urýchlené prijatie do NATO. Západ anexiu odmietol a odsúdil.

Ruské sily neokupujú celé ukrajinské regióny, ktoré sa teraz snažia Moskva anektovať. V  posledných dňoch prichádzajú správy o tom, že ukrajinská armáda dobýva späť niektoré obce v týchto oblastiach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet