Na hlavný obsah

Sýria hlási v rámci najnovšieho výskytu cholery 39 úmrtí

Ide o prvý veľký výskyt tohto ochorenia v Sýrii za vyše desať rokov.

Sýria hlási v rámci najnovšieho výskytu cholery 39 úmrtí
Matka drží v náručí dieťa, ktorému diagnostikovali choleru v nemocnici v meste Dajr az-Zaur na východe Sýrie. Foto: TASR/AP

Ministerstvo zdravotníctva Sýrie zaznamenalo 39 úmrtí na choleru a takmer 600 potvrdených prípadov tejto nákazlivej choroby, ktorá sa aktuálne šíri v zmienenej blízkovýchodnej krajine sužovanej vojnou. Organizácia Spojených národov (OSN) upozorňuje, že tento výskyt nákazy sa „odvíja alarmujúco“. V stredu (5. 10.) o tom informovala tlačová agentúra AFP.

„V Sýrii hlásili len za posledných šesť týždňov vyše 10 000 prípadov s podozrením na choleru,“ uviedla Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) patriaca pod OSN.

Celkovo zaznamenali od konca septembra v 11 zo 14 sýrskych provincií 594 prípadov cholery, uviedlo ministerstvo zdravotníctva v utorok (4. 10.) po tom, čo WHO oznámila, že situácia „sa v postihnutých provinciách alarmujúco odvíja a šíri do nových oblastí“.

Väčšina ľudí, ktorí zomreli, pochádzala zo severnej provincie Aleppo a bezprostredne nebolo známe, či títo mŕtvi boli zahrnutí do celkového počtu prípadov.

Zdrojom nákazy je údajne rieka Eufrat

Ide o prvý veľký výskyt cholery v Sýrii za vyše desať rokov. V krajine, kde je vojna už vyše desať rokov, sú zničené takmer dve tretiny čističiek vody, polovica prečerpávacích staníc a jedna tretina vodárenských veží, uviedla OSN.

Zdrojom najnovšieho výskytu je údajne rieka Eufrat, ktorá je znečistená splaškami. Na pitnú vodu z Eufratu sa napriek jej znečisteniu spolieha viac než päť miliónov z približne 18 miliónov obyvateľov Sýrie, informovala OSN.

Najnovší výskyt je obzvlášť alarmujúci pre plné tábory s vysídlenými ľuďmi, kde nemajú prístup k čistej vode a hygienickým potrebám.

Ak sa cholera nelieči, dokáže zabiť do niekoľkých hodín. Mnohí infikovaní ľudia však nemajú nijaké príznaky, alebo ich majú len mierne. Dá sa ľahko liečiť orálnym rehydratačným roztokom, ale ťažšie prípady si už vyžadujú podávanie vnútrožilových tekutín a antibiotík, vysvetlila WHO.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet