Od narodenia švajčiarskeho podnikateľa Philippa Sucharda, ktorý založil svetoznámu firmu na výrobu čokolády, uplynie v nedeľu (9. 10.) 225 rokov.
Philippe Suchard sa narodil 9. októbra 1797 vo švajčiarskom Boudry. Od detstva sníval o vlastnej výrobni čokolády. Vyučil sa u svojho brata cukrára, absolvoval ročnú cestu po USA.
Po návrate do Švajčiarska založil v meste Neuchatel podnik, v ktorom s dvoma pracovníkmi vyrábal 25 až 30 kilogramov čokolády denne. V roku 1826 zdokonalil zariadenie na mletie kakaových bôbov a jeho princíp sa používa dodnes.
Prezentácia výrobkov vo svete
Obchodu sa začalo lepšie dariť v roku 1842, keď čokoládovňa dostala zákazku z pruského kráľovského dvora. K rozkvetu obchodu prispela aj prezentácia jeho čokoládových výrobkov v Spojenom kráľovstve na výstave v Londýne (London’s Great Exhibition) v roku 1851 a vo Francúzsku na parížskej univerzálnej výstave (Paris Universal Exhibition) v roku 1855.
Prvú fabriku v zahraničí otvoril Philippe Suchard v roku 1880 v Nemecku a onedlho sa jeho firma stala najväčším výrobcom čokolády na svete.
V lokalite Areuse v hlbokej rokline vymletej prudkým tokom, v blízkosti svojho rodiska, otvoril Suchard kaviareň, ktorá ponúkala hosťom šálku čokolády zdarma. Zaslúžil sa aj o vybudovanie cesty roklinou, ktorá je turistickou atrakciou dodnes.
Absolvoval polročnú cestu okolo sveta
Podnikateľ Suchard bol aj nadšeným cestovateľom. Na svojom dome vo francúzskom Serriéres si dal vystavať minaret, pretože sa mu zapáčil na jednej z jeho ciest po Oriente v roku 1865. Svoju cestovateľskú záľubu korunoval vo veku 76 rokov polročnou cestou okolo sveta.
Jeho ďalšou záľubou boli lode. Na jazere Neuchatel robil niekoľko rokov kapitána na vlastnom parníku. To ho priviedlo na myšlienku zregulovať rieky v regióne, upraviť výšku hladín jazier a tak zabrániť každoročným obávaným záplavám.
Blízko svojho sídla a fabriky vystaval domy pre svojich pracovníkov. Tešili sa takému medzinárodnému záujmu, že ich replika bola vystavená v Paríži v roku 1900.
Zakladateľ čokoládového impéria Philippe Suchard zomrel 14. januára 1884 vo švajčiarskom meste Neuchatel. Dožil sa 86 rokov. Stihol však vychovať svojich nasledovníkov, a práve vďaka tomu si môžu ľudia aj v súčasnosti pochutnávať na sladkej mliečnej čokoláde s typickou fialovou kravičkou na obale.