Na hlavný obsah

Ruskí novomobilizovaní vojaci si musia zrejme sami kupovať nepriestrelné vesty

Majú aj horší výstroj.

Ruskí novomobilizovaní vojaci si musia zrejme sami kupovať nepriestrelné vesty
Na ilustračnej snímke ruskí vojaci. Foto: Twitter/Reuters

Čerstvo mobilizovaní ruskí záložníci, ktorých poslali do bojov na Ukrajinu, majú podľa všetkého horší výstroj ako dlhšie pôsobiaci vojaci.

Vo svojej pravidelnej správe týkajúcej sa ruskej invázie na Ukrajinu o tom v sobotu (15.10.) na twitteri informuje britská vojenská rozviedka.

Kontingenty nedávno mobilizovaných vojakov ruská armáda začala na Ukrajine rozmiestňovať v uplynulých dvoch týždňoch.

„Mnoho záložníkov si pravdepodobne musí samo nakupovať ochrannú výstroj, najmä moderné nepriestrelné vesty,“ uvádza britskí vojenskí spravodajcovia.

Dodávajú, že ju majú mať vo vybavení ruskí vojaci v rámci programu Ratnik, ktorý sa zameral na modernizáciu výstroja a riadenie boja ruskej pechoty.

Na internete ceny týchto viest dosahujú 40 000 rubľov (približne 656, 63 eur). V apríli sa predávali za 12 000 rubľov (196, 99 eur).

Ruské úrady predvlani oznámili, že armáda získala 300 000 sad modernej osobnej ochrannej výstroje, pripomenula britská rozviedka.

Zlá logistika, korupcia a nedostatočná lekárska starostlivosť

Znovu tiež poukazuje na zlú logistiku a endemickú korupciu v radoch ruských ozbrojených síl ako na jednu z hlavných príčin ich neúspechov na Ukrajine.

Ukrajinský generálny štáb na svojom facebookovom profile uvádza, že v dôsledku zlej úrovne lekárskej starostlivosti a neochoty veliteľov evakuovať vážne ranených, na území Ruska zomiera viac ako polovica v bojoch na Ukrajine zranených ruských vojakov.

Zdravotnícke zariadenia v Ruskom okupovaných častiach Ukrajiny sa stretávajú s náporom pacientov. Do jednej z nemocníc v Donecku tento týždeň doviezli asi stovku ľudí so zraneniami.

V meste Tokmak v Záporožskej oblasti sa nemocnice preplňujú. Podľa informácií od miestnych ľudí pre preťaženie lekárov a nedostatku voľných lôžok neprijímajú civilistov, informuje ukrajinský generálny štáb.

V Záporožskej oblasti podľa Ukrajincov v posledných dňoch utrpela zranenia asi stovka príslušníkov ruských okupačných síl. Štvrtina z nich boli novomobilizovaní vojaci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet