Na hlavný obsah

Lekárske fakulty nedokážu pripraviť 500 študentov medicíny navyše

Problémom je najmä praktická výučba.

Ponuka ministra financií Igora Matoviča (OĽANO), ktorý verejne sľúbil, že štát preplatí štúdium 500 medikov navyše, nie je realizovateľná. Lekárske fakulty nedokážu pripraviť toľkých budúcich lekárov.

Určite nie od budúceho roka. Už teraz, pri aktuálnych počtoch študentov, je problémom najmä praktická výučba.

Na Slovensku máme štyri lekárske fakulty. Ročne skončí medicínu zhruba 1 200 ľudí. Do zahraničia odíde asi 20 % z nich. Dôvodom sú najmä zlé pracovné podmienky.

Prijať 500 ďalších študentov je okrem toho podľa fakúlt nereálne. Tá najväčšia je schopná vyvzdelať do 50 lekárov navyše, aj to za podmienky, že sa zvýši počet lôžok pre prax. Lôžka chýbajú najmä preto, že nie sú sestry.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Je nedostatok voľných pracovných miest vo väčších nemocniciach, možnosti sú otvorené iba v menších, okrajových, kde to vybavenie a možnosti výskumu sú limitovanejšie,“ vyjadrila sa prezidentka Slovenskej asociácie študentov medicíny Laura Banovčanová.

Podľa Lekárskej fakulty v Košiciach nestačí, ak štát zvýši platby pre slovenských študentov na úroveň tých zahraničných. Potrebovať budú ďalšie zdroje.

„Za rozumné považujeme navýšenie počtu študentov o zhruba päťdesiat, maximálne osemdesiat. Limituje nás totiž aj počet aj veľkosť našich posluchární, prístrojové vybavenie pracovísk, množstvo a kvalita pedagógov a podobne,“ povedala hovorkyňa Lekárskej fakulty UPJŠ v Košiciach Jaroslava Oravcová.

„Podľa nás je veľmi dôležité priniesť systémovú zmenu do toho ako to zdravotníctvo ako také funguje, čiže zlepšiť podmienky, do ktorých ako absolventi po ukončení štúdia prichádzame,“ dodala Banovčanová.

Viac študentov medicíny však nemusí automaticky znamenať aj viac lekárov v praxi. V opačnom prípade zvýšenie počtu študentov na lekárskych fakultách povedie iba k tomu, že Slovensko vychová viac lekárov pre zahraničie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko