Na hlavný obsah

Pri zemetrasení v metropole Indonézie zahynulo najmenej 162 ľudí

Nebezpečenstvo cunami podľa odborníkov nehrozí.

Pri zemetrasení v metropole Indonézie zahynulo najmenej 162 ľudí
Na ilustračnej snímke miesto zemetrasenia. Foto: Twitter

Západnú časť indonézskeho ostrova Jáva zasiahlo v pondelok (21. 11.) zemetrasenie s magnitúdou 5,4. Spôsobilo otrasy budov v hlavnom meste Jakarta. Podľa prvých odhadov zahynuli dve desiatky ľudí. Neskôr stúpol počet obetí na najmenej 162 a zranených je približne 700 ľudí. Viac ako 13 000 obyvateľov prišlo o svoje domovy.

Informovala o tom agentúra AFP odvolávajúca sa na údaje americkej geologickej služby USGS, ktorá monitoruje zemetrasenia na celom svete.

„Väčšina mŕtvych sú deti,“ cituje agentúra AP Ridwana Kamila. Mnohí z nich boli žiaci štátnych škôl, ktorí absolvovali dodatočnú výučbu v islamských školách, dodal činiteľ. Počet obetí podľa neho môže rásť.

Podľa úradu pre riadenie katastrof BNPB zostalo pod troskami budov uväznených najmenej 25 ľudí, informuje agentúra Reuters.

V priebehu dvoch hodín po zemetrasení zaznamenal Meteorologický, klimatologický a geofyzikálny úrad 25 následných otrasov. Odborníci varovali, že hrozí riziko zosuvov pôdy, najmä ak v oblasti budú výdatné dažde.

Podľa odborníkov nehrozí nebezpečenstvo cunami. Správy z miesta otrasov sú však stále neurčité a bilancia sa môže naďalej zvyšovať.

Epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo južne od Jakarty. Miestny geologický úrad ešte pred USGS informoval, že otrasy mali magnitúdu 5,6 a ich epicentrum bolo pri meste Cianjur, ležiacom zhruba 100 kilometrov južne od Jakarty.

Správy o obetiach či väčších materiálnych škodách zatiaľ neboli hlásené. V hlavnom meste však ľudia počas otrasov v panike vybiehali z budov.

AFP uvádza, že evakuáciu kancelárií nariadili aj jej spravodajcom pracujúcim v Jakarte vo výškovej budove.

Indonéziu postihujú často zemetrasenia i erupcie sopiek .Tvorí ju približne 17 000 ostrovov a ostrovčekov a leží na rozhraní troch hlavných tektonických dosiek. V januári 2021 si otrasy s magnitúdou 6,2 na ostrove Sulawesi vyžiadali viac ako 100 obetí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet