Na hlavný obsah

Eurokomisia údajne odporučí zablokovanie miliárd eur pre Maďarsko

Reformné kroky Maďarska nie sú dostatočné.

Eurokomisia údajne odporučí zablokovanie miliárd eur pre Maďarsko
Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Zablokovanie 7,5 miliardy eur patriacich Maďarsku z fondov Európskej únie v stredu (30. 11.) zrejme odporučí členským krajinám Európska komisia.

Únijná exekutíva zároveň podľa informácií uniknutých do médií schváli maďarský plán obnovy. Vyplatenie peňazí z mimoriadneho fondu obnovy však podmieni splnením ďalších požiadaviek týkajúcich sa fungovania právneho štátu v Maďarsku.

Vláda premiéra Viktora Orbána je dlhodobo terčom kritiky Bruselu aj viacerých členských krajín pre systém rozdeľovania únijných peňazí. Podľa nich nemá dostatočné zábezpeky proti korupcii a klientelizmu.

Budapešť, ktorá sa potýka s vážnymi ekonomickými problémami a peniaze z únie nevyhnutne potrebuje, sa zaviazala vykonať sadu 17 reforiem. Podľa vyjadrenia únijných zdrojov však reformné kroky nepostačujú.

Komisia preto plánuje trvať na zablokovaní výplaty peňazí, ktoré predstavujú asi 65 % maďarského podielu na fondoch určených pre rozvoj menej vyspelých regiónov vo viacročnom rozpočte na roky 2021 až 2027.

Hodnotenie má poslúžiť ako základ pre rozhodovanie členských štátov, ktorých ministri financií musia o prípadnom zmrazení peňazí rozhodnúť do 19. decembra.

Komisia v stredu tiež pravdepodobne odsúhlasí maďarský plán investícií a reforiem. Na jeho základe by krajina mala dostať 5,8 miliardy eur z mimoriadneho fondu určeného na zotavenie ekonomiky z krízy spôsobenej pandémiou covidu.

Brusel však výplatu peňazí podmieni splnením 27 požiadaviek súvisiacich s bojom proti korupcii či zlepšením kontroly prideľovania verejných zákaziek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika