Na hlavný obsah

Zamestnávatelia odišli z rokovania tripartity

Nesúhlasia so zvyšovaním príplatkov za nočné a víkendové služby.

Zamestnávatelia odišli z rokovania tripartity
Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Foto: TASR

Zástupcovia zamestnávateľov na protest proti schváleným zmenám v Zákonníku práce odišli z pondelňajšieho (12. 12.) rokovania Hospodárskej a sociálnej rady SR. Informovala o tom hovorkyňa rezortu práce Eva Rovenská.

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení vyjadrila nespokojnosť so zvýšením mzdových zvýhodnení, teda príplatkov za nočné a víkendové služby. Predloženie tohto návrhu do parlamentu bez adekvátnych konzultácií považujú za porušenie sociálneho dialógu.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina), naopak, hovorí, že návrh na zvýšenie príplatkov sa prerokoval už v októbri na mimoriadnom stretnutí všetkých sociálnych partnerov i na plenárnom zasadnutí tripartity.

„Predstavitelia vlády informovali zástupcov zamestnávateľov, že v predloženej podobe návrh v parlamente neschvália, čo aj zodpovedá realite,“ tvrdí Krajniak. Pripomenul, že z návrhu vypustili úpravu stupňov minimálnej mzdy a účinnosť novely posunuli z 1. januára na 1. jún 2023.

Schválený pozmeňujúci návrh označil Krajniak za kompromisný, pretože oproti pôvodnému návrhu znižuje náklady zamestnávateľov v roku 2023. Zdôraznil však, že v rokovaniach so sociálnymi partnermi chce pokračovať, a preto bude iniciovať schôdzku zamestnávateľov aj s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO) či inými členmi vlády.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika