Na hlavný obsah

Dvaja spolupracovníci zakladateľa burzy FTX priznali na americkom súde vinu

Dúfajú v miernejšie tresty.

Dvaja spolupracovníci zakladateľa burzy FTX priznali na americkom súde vinu
Na ilustračnej snímke bitcoiny. Foto: Unsplash

Dvaja kľúčoví spolupracovníci zakladateľa burzy FTX Sama Bankmana-Frieda sa na súde v USA priznali k obvineniu z trestných činov súvisiacich s krachom kryptomenovej burzy FTX.

Výmenou za spoluprácu s americkou prokuratúrou dúfajú v miernejšie tresty. S odvolaním sa na vyjadrenie sudcu Damiana Williamsa o tom vo štvrtok (22. 12.) informovala agentúra AP.

Carolyn Ellisonová pôsobila ako generálna riaditeľka spoločnosti Alameda Research, obchodnej firmy založenej Bankmanom-Friedom. Gary Wang s ním spoluzaložil FTX, pracoval ako technologický riaditeľ.

Podľa súdu sa priznali k podielu na „podvode, ktorý prispel ku kolapsu FTX“. Sudca vyzval ďalších ľudí, ktorí sa na podvode podieľali, aby sa urýchlene obrátili na súd.

Ellisonová a Wang podľa AP podpísali dohodu o spolupráci so súdom v pondelok (19. 12.). Priznali sa k podvodom s cennými papiermi a komoditnými podvodmi výmenou za zmiernenie trestu.

V čase zverejnenia informácie o priznaní bol Bankman-Fried práve na ceste do Spojených štátov. Bahamský súd v stredu (21. 12.) schválil jeho vydanie do USA, kde čelí okrem iného obvineniu z podvodu, konšpirácie a prania špinavých peňazí.

Hrozia mu tak desiatky rokov väzenia. Tridsaťročného Bankman-Frieda na Bahamách, kde žil a kde má FTX sídlo, zadržali začiatkom minulého týždňa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet