Na hlavný obsah

V Hronovciach otvorili prvý detenčný ústav na Slovensku

Je v ňom 75 lôžok v samostatných celách.

V Hronovciach otvorili prvý detenčný ústav na Slovensku
Interiér detenčného ústavu. Foto: RTVS

V Hronovciach v levickom okrese otvorili prvý detenčný ústav na Slovensku. Umiestnia v ňom ťažko psychicky chorých ľudí, ktorí spáchali zločin. V zariadení je 75 lôžok v samostatných celách.

To, že na Slovensku takéto zariadenie chýba, ukázal aj prípad z roku 2008. Slovák v Česku znásilnil a zavraždil deväťročného chlapca. Po odsúdení v Česku ho vydali na Slovensko. Muža tu liečili ambulantne.

V novootvorenom ústave rátajú s klientmi od marca budúceho roka. O umiestnení každého musí rozhodnúť súd. Slovenské väznice evidujú 65 a psychiatrické liečebne 54 takýchto adeptov.

To budú ľudia s duševnými poruchami najrôznejšieho typu. Nevieme sami, aké bude diagnostické zloženie, ale zo skúsenosti zo zahraničia, najviac je pravdepodobne psychotických porúch, podotkol hlavný lekár Detenčného ústavu Hronovce Marek Zelman.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

S detenčným zariadením rátala už novela trestného zákona z roku 2006. Štát až doteraz nemal kde umiestňovať ľudí s nevyliečiteľnými duševnými poruchami či sexuálnymi úchylkami, nebezpečnými pre ich okolie. Odsúdení skončili vo väzení, ostatní v psychiatrických zariadeniach, ktoré často ich agresivitu nedokázali zvládnuť.

Zelman vysvetlil, že pacientov do detencie môžu umiestniť vtedy, pokiaľ ohrozujú v rámci liečenia život a zdravie iných osôb.

Klientov zaradia do liečebných jednotiek podľa závažnosti ich stavu. Niektorí z nich budú mať betónové lôžka. V detenčnom ústave nájde prácu 79 príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže. Zdravotnícka časť bude mať za plnej prevádzky 90 zamestnancov. Platy zdravotníkov budú, podľa ministerstva zdravotníctva, rovnaké ako v nemocniciach.

Druhé detenčné centrum vznikne pri psychiatrickej liečebni v Kremnici. Začnú ho stavať na konci budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny