Na hlavný obsah

Zaparkované autá v Košiciach obmedzujú pohyb chodcov

Parkuje sa na chodníkoch, pravidlá sa nedodržiavajú.

Zaparkované autá v Košiciach obmedzujú pohyb chodcov
Ilustračná snímka áut parkujúcich na chodníku. Foto: RTVS

Zaparkované autá v Košiciach po pracovnej dobe obmedzujú pohyb chodcov – parkuje sa na chodníkoch, pravidlá sa nedodržiavajú. Parkovacích miest je už teraz málo. Áut na sídliskách však pribúda. Podľa odborníkov mestá dostatočne neriešia tento problém.

Parkovanie na chodníkoch má Slovensko v zákone ako jediná európska krajina. V roku 2023 má dôjsť k zmene. Bude sa parkovať len na miestach, kde to povolí dopravné značenie.

„Dnes je ten problém už tak rozvinutý, že s tým zápasí každé väčšie mesto na Slovensku. Znamená to obrovské finančné náklady pre samosprávy a správcov komunikácií. Určite lepšie riešenie by bolo zmeniť celú legislatívu, zmeniť požiadavky na statickú dopravu,“ hovorí Pavel Titl, dopravný analytik.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Podľa odborníkov by pomohli viacpodlažné parkovacie domy. Na tie však mestá nemajú peniaze. „Riešením je zavedenie nových zón s regulovaným parkovaním, ktoré postupne pripravujeme,“ tvrdí hovorkyňa mesta Prešov Terézia Rácová.

Košice sa na túto zmenu pripravujú. Chcú zjednosmerniť niektoré ulice na sídliskách. „Mesto má pripravený územný plán a v ňom je vytipovaných až 81 pozemkov, kde by mohli vyrásť viacpodlažné parkovacie domy. Bude však závisieť aj od samotných obyvateľov a developerov, či sa budú chcieť týmto spôsobom realizovať a či dokážu postaviť na týchto voľných pozemkoch parkovacie domy,“ uviedol Dušan Tokarčík, hovorca mesta Košice.

Parkovanie na chodníkoch spôsobuje problémy najmä vozičkárom a matkám s kočíkmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny