Na hlavný obsah

Čína zvažuje dodať Rusku zbrane do boja proti Ukrajine, tvrdia USA

Varovali ju pred následkami, ak tak spraví.

Čína zvažuje dodať Rusku zbrane do boja proti Ukrajine, tvrdia USA
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v nedeľu (19. 2.) uviedol, že Čína zvažuje poskytnutie zbraní Rusku do boja proti Ukrajine. Peking varoval, že akékoľvek dodávky zbraní Moskve mu „spôsobia vážny problém“. Informuje o tom agentúra AFP.

„Obavy, ktoré máme, vychádzajú z našich informácií, že zvažujú poskytnutie tzv. smrtiacej podpory (Rusku),“ povedal Blinken v relácii americkej televíznej stanice CBS. Takáto podpora by podľa jeho slov znamenala „všetko od munície až po samotné zbrane“.

Blinken sa podobne vyjadril už v rozhovoroch, ktoré absolvoval počas Mníchovskej bezpečnostnej konferencie. V rámci nej sa v sobotu (18. 2.) stretol so svojim čínskym rezortným kolegom Wang Im.

Tomu podľa nemenovaného zdroja z ministerstva zahraničných vecí USA povedal, že ak „Čína poskytne Rusku materiálnu podporu či pomoc pri systémovom obchádzaní sankcií“, bude to mať následky.

Podľa AFP predstavujú najnovšie vyjadrenia zo strany USA jedny z najzjavnejších varovaní naznačujúcich, že Čína by mohla prejsť od svojej rétorickej, politickej či diplomatickej podpory Ruska k jeho vyzbrojovaniu.

Blinken tiež pripomenul, že americký prezident Joe Biden vystríhal už vlani v marci čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga pred posielaním zbraní Rusku. Podľa dobre informovaného zdroja z americkej administratívy odvtedy „Čína dbá na to, aby túto hranicu neprekročila“. Odoláva predaju zbraňových systémov so zámerom ich použitia na bojisku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet