Na hlavný obsah

Ani v napätých časoch by spoločnosť nemala rezignovať na slušnosť, odkazujú občania päť rokov po vražde

Ľudia spomínali vo viacerých mestách.

Ani v napätých časoch by spoločnosť nemala rezignovať na slušnosť, odkazujú občania päť rokov po vražde
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Vo viacerých mestách sa v utorok (21. 2.) podvečer stretli ľudia na zhromaždeniach iniciatívy Za slušné Slovensko pod názvom Päť rokov bez Jána a Martiny. Ani v napätých časoch by spoločnosť nemala rezignovať na slušnosť. Aj to je jeden z odkazov spomienkového dňa.

Do Bratislavy prišli aj rodičia Jána Kuciaka a mama Martiny Kušnírovej. Na pódiu sa verejnosti prihovorili viaceré známe osobnosti a novinári. Hovorili aj o tom, že je dôležité naďalej volať po nezávislom vyšetrení vraždy, ale aj po dôveryhodnej vláde, ktorá bude ochraňovať novinárov a ctiť si hodnoty demokracie.

„Je pre nás veľmi dôležité, aby odkaz Jána a Martiny bol stále v spoločnosti, aby si to ľudia pamätali. Prešlo päť rokov od tejto strašnej vraždy a považovali sme za dôležité, aby sme si to úctivo pripomenuli,“ vyhlásila Karolína Farská, spoluorganizátorka, Iniciatíva Za slušné Slovensko.

„Chcel by som požiadať všetkých, čo sú tu, aby prispeli k tomu, aby slušnosť na Slovensku naozaj zvíťazila. Aby sme k sebe boli tolerantní, a aby si každý – od polície, cez politikov – vykonával svoju prácu tak, ako sa má,“ vyzval prítomných otec zavraždeného novinára – Jozef Kuciak.

Vražda, ktorá sa nemala stať

Podobne ako pred piatimi rokmi sa ľudia zišli pri košickej dolnej bráne. Okolo tristo ich prišlo v nádeji za spravodlivosť. „Každá smrť je smutná, ale táto proste nemala byť,“ vyhlásila Ľubica Blaškovičová, jedna z osobností novembra 1989.

Organizátori a Iniciatíva Za slušné Slovensko mala po vražde viacero požiadaviek. Prešlo už päť rokov, no splnila sa podľa nich len jedna – spravodlivé vyšetrovanie, ktoré veria, že je už na konci.

„Podarilo sa dostať pred súd ľudí, ktorí sú za vraždu zodpovední. Niektorých už odsúdili, niektorých, pevne verím, odsúdia čoskoro. Čo sa, žiaľ, nepodarilo, je zmeniť politickú kultúru,“ hovorí Ján Gálik, organizátor z iniciatívy Za slušné Slovensko.

„Mnohí z nás sme podľa mňa sklamaní z toho ako politici zobrali moc do rúk. Zradili veľkú nádej, ktorú ľudia mali. Zobudili sa po dlhej letargii, tá vražda ich z toho vytiahla a zrazu prišiel k vláde niekto, kto sa zahráva s ich dôverou. Stojím tu dnes aj preto, lebo treba povedať, že demokracia je to najviac, čo môžeme mať v štáte,“ upozornila Veronika Bruncková, organizátorka, iniciatíva Za slušné Slovensko.

Spomínali aj v Nitre

Na Jána Kuciaka si spomínali aj na jeho Alma Mater, na Katedre žurnalistiky v Nitre. Tam študoval a pol roka aj externe učil. Sprístupnili aj jeho kanceláriu, kde pracoval.

„V tom čase sme nemali predmet Investigatívna žurnalistika, ten vznikol až na jeho podnet a učil skôr Médiá na internete,“ priblížila Andrea Chlebcová Hečková, vedúca katedry.

„Pamätám si ho, ako toho chalana s farebnými vlasmi od ktorého som nevedel, čo čakať. Bol som vtedy prvák a boli sme spolubývajúci. Nakoniec som zistil, že bol veľmi seriózny,“ spomína Marek Čabák.

Vražda Jána Kuciaka pred piatimi rokmi otriasla katedrou a celou univerzitou. Spomienku na zavraždeného novinára a jeho snúbenicu, ktorá tiež bola absolventkou Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, študenti a pedagógovia zakončili zapálením sviečok a chvíľou ticha.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko