Na hlavný obsah

Oprava kežmarského mostu znepríjemňuje obyvateľom život. Na jej dokončenie čakajú vyše tri roky

Sťažujú sa na hluk, prach a pomalú premávku.

Dočasný most v Kežmarku.
Dočasný most v Kežmarku.Foto: RTVS

Oprava mosta v Kežmarku pripomína nekonečný príbeh. Viac ako tri roky čakajú obyvatelia na dokončenie stavby. Sťažujú sa na hluk, prach a kolóny. Dočasné mosty brzdia premávku hlavnej dopravnej tepny smerom na Starú Ľubovňu i Poprad.

Už pred rokom to vyzeralo, že práce sa pohnú. Zhotoviteľ postavil druhý dočasný most. K dokončeniu stavby však nedošlo. Obyvatelia preto rozbehli petíciu, aby sa práce urýchlili.

„Sú v nej spomenuté tri veci, ktoré prekážajú. Prvá vec je hlučnosť, druhá vec je dopravný kolaps a tretia vec je bezpečnosť účastníkov cestnej premávky, ale aj samotných chodcov,“ vysvetlil autor petície Jozef Pitoňák.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Miriam Hozzová:

Zhotoviteľ stavby počas výstavby predal časť spoločnosti. Nástupnícka spoločnosť však nedokázala preukázať splnenie podmienok. Slovenská správa ciest (SSC) tak hľadá ďalšieho zhotoviteľa.

Práce stoja už takmer rok

Stavebné práce stoja už takmer rok. Autá stále jazdia po provizórnych mostoch. Už čoskoro by sa to malo zmeniť.

„Verejné obstarávanie na výber zhotoviteľa stavebných prác je v záverečnej fáze. Predpokladáme ukončenie súťaže do marca a začiatok stavebných prác na moste v apríli tohto roka,“ informoval hovorca SSC Martin Guzi.

„Daná cesta patrí medzi najvyťaženejšie v SR a denne cez ňu prechádza viac ako 20-tisíc vozidiel. Takže je to stav najvyššej núdze. Je vyhlásená mimoriadna situácia. Možno sa zapíšeme aj do histórie, už trvá tri roky a stále nedošlo k jej náprave,“ skonštatoval primátor Kežmarku Ján Ferenčák.

„Je mi ľúto tých ľudí, ktorí tu bývajú v blízkosti, pretože si nemôžu normálne otvoriť okno a vyvetrať,“ uzatvoril Pitoňák.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny